Hlavní obsah

Při razii policie zabavila 150 miliónů v hotovosti a desítky kilogramů zlata

Během 31 domovních prohlídek a prohlídek nebytových prostor zajistili od zahájení razie na několika místech policisté zhruba 120–150 miliónů korun v hotovosti a desítky kilogramů zlata. Podle šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty jsou tyto počty jen velmi hrubé. Šlachta to oznámil v pátek na tiskové konferenci.

Foto: Josef Koukal, Právo

Na Václavské náměstí v Praze se sjelo pět policejních aut.

Článek

Policisté od noci ze středy na čtvrtek a později během dne zasahovali na několika místech v Praze a ve východních Čechách. Kromě Úřadu vlády se zajímali také o ministerstvo obrany a financí. Šéf resortu Miroslav Kalousek (TOP 09) potvrdil, že si odnesli jeden „standardní úřední dokument“, neupřesnil však, čeho se týkal.

Razie zaměřená na bezpečnostní schránky proběhla ve čtvrtek v pobočce Komerční banky na Václavském náměstí v Praze. Právě tam podle informací Práva policie zabavovala peníze, zlato i dokumenty. [celá zpráva]

Zásah proběhl také v kanceláři lobbisty Romana Janouška v Galerii Myšák ve Vodičkově ulici a  v sídle podnikatele Iva Rittigave Vršovicích. Tam zasahovali čeští policisté ve spolupráci s rakouskými kolegy, kteří s sebou měli psy vycvičené na hledání peněz. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zásah policie v kanceláři lobbisty Romana Janouška Video: Reuters

Akce se zúčastnilo asi 400 policistů

Policisté odnesli některé dokumenty také z Odboru městského investora v pražských Emauzích – šlo o smlouvy uzavřené mezi městem a Romanem Janouškem.

V hledáčku policie bylo také sídlo státního podniku Lesy ČR v Hradci Králové. Podle nejmenovaného zdroje se tam policisté zajímali mimo jiné o podklady k etickému kodexu firmy, který pro podnik vypracovala poradenská společnost Rittig and Partners. Třicetistránkový dokument stál 1,5 miliónu korun.

Do celé akce, která byla podle Šlachty zahájena před několika měsíci, bylo zapojeno kolem 400 policistů a vedle ÚOOZ se poslední realizační fáze zúčastnili také členové Národní protidrogové centrály. Při některých prohlídkách byl přítomen i Útvar rychlého nasazení.

Reklama

Výběr článků

Načítám