Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Válka - Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

...se blíží.

Foto: Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Vláda v uplynulém týdnu schválila novelu Zákona o branné povinnosti. Navrhuje zavést povinné odvody pro muže i ženy, kteří po nabytí účinnosti zákona dovrší 18 let.

Co už jsme se v médiích nedočetli, bylo odůvodnění novely ve vládním materiálu, cituji: „Hlavním cílem návrhu zákona je umožnit ozbrojeným silám efektivně plánovat své eventuální rozvinutí na válečné počty...“

Takže se asi chystá nějaká válka. Vzhledem k tomu, že vládní síly byly v této věci doposud zdrženlivější než česká rádobypravice (Štětina, Němcová, Vondra, Schwarzenberg…) a než velká část aktivistických novinářů – směřování k válce je třeba, bohužel, brát vážně.

Jsem sice již dost starý člověk, ale nepamatuji, jaká byla situace zjara 1914. Jestli taky bylo sluníčko a rodinky seděly podél Vltavy v hostincích a jako by se nic nedělo. Jen ve vídeňských novinách šturmovali, že Srbové jsou méněcenný národ a ohrožují celé císařství. Nebo to bylo jinak.

Jestli 1. světová válka byla reakcí na neudržitelnou ekonomickou a společenskou situaci rakouského soustátí, nesmyslným a nerozmyšleným počinem nebo snahou potlačit Slovany (uvnitř i vně).

Já příčiny válečnického směřování nechápu ani teď a není mi jasný především cíl té války, čeho chceme dosáhnout. Je to humanitární vyvraždění ruského obyvatelstva na východní Ukrajině, či jeho vyhnání? Nebo napoleonsko-hitlerovské tažení na Moskvu a dál? Nebo rovnou nukleární konečné řešení?

A kdo nás povede? Evropský prezident Donald Tusk? Nebo vzhledem k tradiční vojenské výkonnosti Bundeswehr a paní Merkelová? Nebo po úspěších v Sýrii, Afghánistánu a Iráku Barack Obama?

Nebo je to vše jen takové divadlo, aby lidi nesledovali rostoucí nezaměstnanost a ekonomický rozvrat eurozóny a mohli si vzájemně nadávat, sepisovat seznamy „agentů“ (CIA a KGB) a umlčovat nemainstreamové kritiky?

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Kéž by to byla ta poslední možnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám