Hlavní obsah

Armstrongův měsíční skafandr se rozpadá, má ho zachránit sbírka

Americké národní letecké a kosmické muzeum zahájilo peněžní sbírku na financování opravy skafandru, v němž americký astronaut Neil Armstrong v roce 1969 jako první pozemšťan kráčel po Měsíci. Sbírková kampaň věnovaná 46. výročí historické Armstrongovy procházky má vynést aspoň půl miliónu dolarů (12,5 miliónu korun) potřebných k opravě skafandru, který se pod tíhou let rozpadá.

BEZ KOMENTÁŘE: Armstrongův skafandr se pomalu rozpadá

 
Článek

Skafandr byl vyroben jen jako dočasný kosmický oděv nevhodný pro dlouhodobé užití. Materiál, z něhož byl připraven, začíná nést stopy rozkladu a volá po opravě, řekli pracovníci muzea agentuře AP. Peněz má být využito i k výrobě speciální klimatizované vitríny, v níž bude skafandr vystaven, a k vytvoření digitalizovaného obrazu kosmického oděvu trojrozměrným skenováním.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

První přistání na Měsíci v roce 1969Video: Reuters

Skafandr byl naposledy vystaven v roce 2006 a muzeum ho chce dát do pořádku před 50. výročím Armstrongova letu. Astronaut, který zemřel v roce 2012, vstoupil na povrch Měsíce 21. července 1969 a v přímém televizním přenosu jeho kroky po měsíčním povrchu sledovala pětina lidstva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám