Hlavní obsah

Zuckerberg bude mít co vysvětlovat, americký Kongres si jej pozval hned dvakrát

Novinky, mif
Washington

Zakladatel a šéf společnosti Facebook Mark Zuckerberg stane již příští týden před americkým Kongresem v souvislosti se zneužitím desítek miliónů účtů z jeho sociální sítě. Americký parlament jej navíc kvůli této kauze předvolal hned dvakrát. Ve čtvrtek o tom informoval list The New York Times.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Zakladatel a šéf Facebooku Mark Zuckerberg

Článek

Zuckerberg byl pozván na společnou schůzi právního a obchodního výboru Senátu, která se koná příští týden v úterý, a na zasedání energetického a obchodního výboru Sněmovny reprezentantů. To se bude konat o den později, tedy ve středu.

„Na slyšení budeme mít příležitost osvětlit problémy s ochranou kritických spotřebitelských dat, která je velmi důležitá. Zároveň budeme projednávat možnosti, jak pomoci Američanům, aby pochopili, co se děje s jejich osobními daty ve světě internetu,“ prohlásil v souvislosti s předvoláním Zuckerberga šéf sněmovního výboru pro energetiku a obchod Greg Walden.

Šéf Facebooku již v minulých týdnech přislíbil, že se všech chystaných jednání zúčastní.

Zneužitých účtů bylo více

Zuckerberg nyní stojí před velmi nelehkou situací. Sociální síť Facebook je od poloviny března terčem kritiky kvůli zneužití dat z 50 miliónů účtů, v úterý navíc podnik přiznal, že ve skutečnosti je zneužitých účtů ještě daleko více - údaje měly být vysáty až z 87 miliónů profilů. [celá zpráva]

Data zneužila britská společnost Cambridge Analytica, která s Facebookem spolupracovala při vývoji softwarových nástrojů pro podporu kampaně Donalda Trumpa během volby amerického prezidenta.

Cambridge Analytica měla oficiálně vyvíjet program pro předpověď preferencí voličů, ve skutečnosti však bylo snahou firmy ovlivnit jejich rozhodování. Aplikace čerpala privátní data z profilů desítek miliónů uživatelů a celý systém následně utvářel profil voličů, mezi které pak cíleně distribuoval politickou reklamu.

Zuckerberg musí odejít, hřímá investor

Kvůli celé kauze byl Zuckerberg dokonce již vyzván jedním velkým investorem, aby odešel z vedení společnosti. [celá zpráva]

„Skandál okolo britské společnosti Cambridge Analytica nám jasně ukázal, že Facebook představuje velké riziko. A je tedy nutné, aby měl nad sebou nezávislý dozor,“ uvedl Scott Stringer, který investorský fond města New York spravuje. Dodal, že Zuckerberg jím jako zakladatel sociální sítě být pochopitelně nemůže.

Facebook v reakci oznámil zpřísnění ochrany citlivých dat lidí a rozhodl se ukončit spolupráci s podniky, které se zabývají shromažďováním údajů o spotřebitelích. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám