Hlavní obsah

Vyhráli jste iPhone 12! Podvodníci se vydávají za pracovníky Alzy

Novinky, bri

Nalákat důvěřivce na iPhone 12 za pouhou korunu se snaží podvodníci, kteří se vydávají za pracovníky společnosti Alza.cz. Jménem tohoto internetového podniku rozesílají SMS, ve kterých následně příjemcům tvrdí, že se stali výherci „jablečného“ smartphonu.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 12 a 12 mini.

Článek

„Máte jeden balíček od společnosti Alza. Poslední možnost jej vyzvednout,“ tvrdí podvodníci v textové zprávě. Její součástí je i odkaz na webové stránky, kde se uživatelé mají o dané zásilce dozvědět víc.

Pokud na něj zákazníci kliknou, ocitnou se na podvodné webové stránce informující o výhře iPhonu 12 v soutěži firmy. Jediné, co je nutné udělat, je zaplatit manipulační poplatek 1 Kč. Díky této operaci pak podvodníci získají od důvěřivců údaje o jejich platební kartě, které mohou dále zneužít.

Společnost se od podvodných zpráv již distancovala. „Upozorňujeme na podvodné smsky, které informují o výhře od naší společnosti – třeba o výhře iPhonu 12. Tyto zprávy nejsou zasílány společností Alza.cz, a. s., a důrazně před nimi varujeme,“ stojí v oficiálním prohlášení e-shopu.

Hackerských útoků na pacienty s koronavirem přibývá

Bezpečnost

Na výzvy nereagovat

Na podobné výzvy by neměli zákazníci reagovat a rozhodně by neměli vyplňovat žádné údaje, v opačném případě totiž hrozí, že přijdou o peníze, případně že se útočníci dostanou k jejich účtům na Alze.

„Po výhercích v našich soutěžích nikdy nechceme platební údaje, výhry jsou vždy zdarma. V případě potřeby mohou zákazníci kontaktovat infolinku na telefonním čísle 225 340 111,“ uzavřeli zástupci Alzy.

„Rádi bychom naše zákazníky varovali před podvodnou SMS. V této SMS je oznámeno uložení balíčku a následně podvodně nabízí iPhone X za 1 CZK, kde zákazník musí vyplnit údaje typu číslo karty,“ uvedli zástupci Alzy.

Reklama

Související témata:

Související články

Applu klesl zisk, iPhony tolik netáhly

Čistý zisk americké technologické společnosti Apple ve čtvrtém finančním čtvrtletí klesl o více než sedm procent na 12,673 miliardy dolarů (zhruba 297 miliard...

IPhony 12 Pro jsou stále nedostatkovým zbožím

První várka iPhonů 12 se v Česku rozebrala prakticky okamžitě po startu prodejů. Zkraje listopadu nicméně tuzemští obchodníci opět nejnovější chytré telefony...

Výběr článků

Načítám