Hlavní obsah

Váš účet byl napaden, okamžitě převeďte peníze do bitcoinů. Podvodníci vydělávají statisíce

– Ostrava
Právo, hon

O statisíce korun připravili dosud neznámí podvodníci důvěřivé jedince na Ostravsku. Prostřednictvím telefonátu se vydávali za pracovníky banky a záměrně v nich vyvolali tak závažnou obavu o jejich peníze, že je donutili převést peníze na cizí účty. Podobné případy nejsou přitom v republikovém měřítku ojedinělé.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

O případu ve čtvrtek informovala mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská. V prvním případě podvodník klientovi jedné z bank sdělil, že na jeho účtu byla zaznamenána podezřelá aktivita. Dalšími telefonáty z různých účastnických čísel ho během jednoho týdne pod legendou ochrany jeho finančních prostředků přiměl k opakovaným vkladům do takzvaných bitcoinmatů.

Kdyby byl váš bankovní účet ohrožený, banka sama reaguje a činí opatření. Pokud máte pochybnosti ohledně zabezpečení vašeho účtu, kontaktujte banku.
Policie ČR

„Pomocí pachatelem zaslaných QR kódů následně poškozený veškeré peníze v celkové výši přesahující 900 tisíc korun vložil na dosud neztotožněné bitcoinové adresy,“ uvedla mluvčí.

Platební karta byla zablokována, snaží se podvodníci nachytat důvěřivce

Bezpečnost

Podobným případem se zabývají kriminalisté v Havířově. Jako pracovník banky a posléze jako policista se poškozené ženě představil neznámý pachatel, který v ní vyvolal dojem, že se někdo pokouší nabourat do jejího účtu.

„V rámci ochrany svých financí se žena nechala přesvědčit a na základě pokynů obdržených od pachatele částku téměř 450 tisíc korun ze svého účtu vybrala, vložila do samoobslužného automatu sloužícího k zakoupení virtuální měny Bitcoin a následně pomocí QR kódů, které jí zaslal pachatel, peníze poslala na různé virtuální peněženky,“ dodala mluvčí.

Byli jste napadeni hackerem, zkoušejí podvodníci nový trik

Bezpečnost

Podobné podvody nejsou ojedinělé, policie proto upozorňuje, aby lidé na takové telefonáty nereagovali. Banky rozhodně tímto způsobem klienty nekontaktují, a pokud zaznamenají na účtech podezřelé aktivity, samy činí příslušná opatření.

„Kdyby byl váš bankovní účet ohrožený, banka sama reaguje a činí opatření. Pokud máte pochybnosti ohledně zabezpečení vašeho účtu, kontaktujte banku,“ radí policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám