Hlavní obsah

Drahota u pump: S maržemi rafinerií nic nezmůžeme, přiznalo ministerstvo

Vysoké ceny pohonných hmot, proti nimž se vláda rozhodla bojovat dočasným snížením spotřební daně, ukončením povinného přimíchávání biosložek a dohledem nad maržemi obchodníků, zůstávají i tak realitou čerpacích stanic. Ministerstvo financí připouští, že další faktory ovlivňující cenu, jako je výše marží rafinerií, ovlivnit nedokáže.

Článek

Na vysoké marže rafinerií upozorňují někteří analytici s tím, že podle nich se ve srovnání s předchozími měsíci zvýšily až desetinásobně.

Ministerstvo financí toto tvrzení zpochybňuje a ve shodě s rafineriemi poukazuje na relativitu tohoto srovnání, které podle něj nelze odvíjet od prostého srovnání s cenou ropy.

„Za ministerstvo financí nemůžeme potvrdit, že by rafinerské marže byly násobně vyšší,“ uvedla mluvčí Nikola Morava, podle níž má resort „dostatečný přehled o vývoji marží v celém řetězci odvětví“.

Rafinérie mají Česko v hrsti. Kdo pohádkově těží z vysokých cen u benzínek

Ekonomika

„Skutečně dosahovaná marže rafinerie je závislá na celé řadě proměnných včetně využívaných technologií, kvalitě vstupních surovin a aktuálních potřeb výroby,“ konstatovala mluvčí.

Mluvčí skupiny Orlen Unipetrol Pavel Kaidl v této souvislosti dodal, že vzhledem k turbulentnímu vývoji na trzích, extrémnímu nárůstu cen energií i emisních povolenek i dalších nákladů je rafinerská marže pouze modelovým ukazatelem, který „dnes produkuje nereprezentativní hodnoty“.

Na rafinerie nedosáhneme

Ministerstvo, které na základě zákona o cenách hodlá minimálně do konce září kontrolovat marže čerpacích stanic i velkoobchodních distributorů, zároveň připouští, že na rafinerie tímto nástrojem nedosáhne.

Benzin výrazně zdražil

Ekonomika

A tak zatímco na „výrazný a nezdůvodněný odklon od dlouhodobě dosahovaných marží na trzích“ je v případě prodejců a velkoobchodníků schopný resort reagovat regulací, u rafinerií to neplatí.

„Rafinerskou marži z pozice České republiky ovlivnit nedokážeme,“ připustila Morava, podle níž se při sledování cenotvorby ministerstvo zaměřuje na velkoobchodní marži, kdy je odečítána cena na velkoobchodním trhu s palivy od ceny na evropském trhu vyjádřené komoditní burzou v Rotterdamu.

Reklama

Výběr článků

Načítám