Hlavní obsah

MMF by mohl půjčovat Ukrajině, i když nebude schopna splácet dluh

– Washington

Mezinárodní měnový fond (MMF) by mohl pokračovat v půjčování peněz Ukrajině i v případě, že jednání Kyjeva o restrukturalizaci dluhu zkrachují a země nebude schopná plnit své závazky. Uvedla to v pátek výkonná ředitelka MMF Christine Lagardeová.

Foto: Benoit Tessier , Reuters

Francouzská ministryně zahraniční Christine Lagardeová

Článek

"V případě, že nebude dojednána dohoda se soukromými věřiteli a země zjistí, že nemůže obsluhovat svůj dluh, může fond půjčit Ukrajině v souladu s jeho politikou 'půjčování v prodlení'," uvedla Lagardeová.

Kyjev se nemůže shodnout se svými věřiteli, jakým způsobem bude země restrukturalizovat svůj dluh. Věřitelé chtějí jen prodloužení splatnosti dluhopisů, ukrajinská vláda však požaduje i snížení nominální hodnoty dluhu a úroků.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ministryně financí Natalija Jarešková ve středu uvedla, že vláda by mohla vyhlásit moratorium na splácení dluhu. [celá zpráva]

Restrukturalizace dluhu je součástí záchranného programu pro Ukrajinu v objemu 40 miliard USD (969,5 miliardy Kč), který Kyjevu schválil MMF. Výměnou dluhu chce vláda ušetřit více než 15 miliard USD a do roku 2020 snížit poměr státního dluhu k hrubému domácímu produktu pod 71 procent ze současných 100 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám