Hlavní obsah

Pro balík na benzínku? Pošta zvýhodní franšízy místo poboček

Česká pošta chce změnit parametry fungování svých poboček po převodu na franšízy. Měly by se zvýšit marže, aby byl koncept pro provozovatele ekonomicky atraktivnější. Po pondělním jednání vedení pošty se Svazem měst a obcí ČR to uvedla mluvčí pošty Marta Selicharová.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dosud funguje jako franšíza v rámci projektu Pošta Partner 52 poboček a 85 výdejních míst z celkem 3216 poboček České pošty. V sousedním Německu nebo Rakousku je přitom poměr opačný.

V Rakousku je například 1894 pošt nebo obslužných míst, z toho jen 535 provozuje rakouská pošta. Zbytek provozují smluvní partneři. Pošty tak fungují například v obchodech, čerpacích stanicích, trafikách, obecních úřadech, lékárnách, turistických infocentrech a řadě dalších míst.

Starosta musí s franšízou souhlasit

Pošta se v pondělí dohodla se Svazem měst a obcí ČR na pokračování spolupráce. To mimo jiné znamená, že bude informovat starosty o připravovaném jednání o změně formy poštovní obsluhy v rámci projektu Pošta Partner půl roku dopředu nebo že se žádná pošta nezmění na franšízu bez souhlasu starosty.

Svaz měst chce naopak poštu podpořit v její snaze získat od státu alespoň část z 1,8 miliardy korun vynakládaných na univerzální službu. Úhradu má zajistit připravovaná novela poštovního zákona.

"Pro obce je důležité zachování pobočkové sítě a zejména služeb v současné podobě. Kroky k novele zákona o poštovních službách, které jednoznačně nastaví další fungování pobočkové sítě, pak považujeme za velmi potřebné," uvedl místopředseda svazu Josef Bezdíček.

Pošta se stala nedávno předmětem sporu mezi ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Neshodli se na zastavení transformace podniku na akciovou společnost i na tom, jestli má pošta dostávat dotace od státu. [celá zpráva]

Anketa

Měla by Česká pošta provozovat více poboček jako franšízy?
Ano, stát tak ušetří
36 %
Ne, mohlo by to ohrozit kvalitu služeb
64 %
Celkem hlasovalo 161 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Pošťák měl u sebe tunu nedoručené pošty

Policie v New Yorku ve středu zatkla 67letého poštovního doručovatele. Vyšetřovatelé u Josepha Brucata v autě, pracovní schránce a doma našli až 40 000 kusů...

Výběr článků

Načítám