Článek
„Nosit si do práce jídlo připravené doma je tak trochu český fenomén,“ komentuje výsledky průzkumu Marika Konečná z KPMG Česká republika s tím, že trend domácího vaření a nošení jídla z domova zřejmě v poslední době podporuje také současná popularita nejrůznějších televizních pořadů o vaření, výstav a knih zaměřených na gastronomii.
Alespoň jednou týdně se v restauraci stravuje přibližně 32 % Čechů. Pravidelně denně zajde na jídlo do restaurace jen 6 % oslovených. Naopak jen jednou za čtvrt roku či ještě méně často se v restauraci stravuje téměř 30 % oslovených.
Cena oběda je důležitá
Průzkum také zjišťoval, kolik peněz je průměrný Čech ochoten utratit za oběd v restauraci. Více než čtvrtina dotázaných (27 %) se chce s cenou za jídlo vejít do 100 Kč. Celkem 30 % respondentů nemá problém s částkou mezi 100 a 150 Kč, 19 % pak uvedlo jako akceptovatelnou částku mezi 150 a 200 Kč.
„Je vidět, že pokud se obědvá v restauracích, nesmí výdaje neúměrně zatížit domácí rozpočet. Cena ještě hraje významnou roli,“ uzavírá Konečná.