Hlavní obsah

Vojtěch: Pokud se situace nezlepší, zavedeme opatření v celé zemi

Novinky, Klára Beranová
Praha

Pokud bude docházet k dalšímu dennímu nárůstu, zavedou se opět plošná opatření. Těmi by mohly být například roušky ve vnitřních prostorách. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) to sdělil novinářům po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Na schůzce řešili zhoršení epidemiologické situace v České republice.

Foto: Profimedia.cz

Adam Vojtěch (ANO)

Článek

„Epidemiologická situace se nedá označit za dobrou. Čísla jsou větší. Ukazuje se, že vnitřní akce, kde je více lidí pohromadě, jsou nejvíce rizikové,“ sdělil na úvod ministr po jednání s premiérem.

Pokud tak bude docházet k dalšímu dennímu nárůstu, přistoupí ministr opět k plošným opatřením.

Babišovi se vývoj nákazy nelíbí, sešel se s Vojtěchem

Domácí

„Chci si dát čas do pátku, jak se bude situace vyvíjet, tedy jestli dojde k stagnaci nebo k poklesu nových přírůstků. Pokud by to tak nebylo, museli bychom přijmout nějaká opatření, a to na úrovni ministerstva zdravotnictví,“ uvedl Vojtěch.

Na dotaz Novinek následně nevyloučil, že by se opět mohly plošně zavést roušky ve vnitřních prostorách či by se mohla omezit kapacita akcí. „Ta opatření by neměla být nijak dramatická, nechystáme zavírání například ekonomických sektorů a podobně,“ sdělil.

Rakousko od pátku znovu zavádí povinné roušky

Koronavirus

Podle něho by se měli lidé vyhýbat především akcím v malých prostorách. Ministr to sdělil v souvislosti s téměř 70 lidmi, kteří se nakazili v pražském klubu Techtle mechtle. „Lidé by se měli těmto akcím vyhýbat. Tam hygienici vidí největší riziko z hlediska přenosu nákazy,“ řekl.

V klubu se při oslavě narozenin nakazilo od oslavenkyně téměř 70 lidí a do karantény jich podle sdělení šéfky pražských hygieniků půjde asi 200.

Číslo nově nakažených v úterý dosáhlo 212, což je nejvíce od konce června, počet aktuálně pozitivních případů přesáhl 5000.

Pozval si hygieniky

S premiérem Vojtěch řešil také pomalé budování sítě laboratoří pod kontrolou státu či fungování a komunikaci krajských hygienických stanic. Kvůli tomu si na příští týden pozval Vojtěch do Prahy na schůzku všechny jejich ředitele.

Schůzky by se měl zúčastnit i premiér. Ten už odpoledne kritizoval to, že krajští hygienici přijímají opatření a ministři za to mají odpovědnost.

Anketa

Souhlasíte, aby se opět nosily ve vnitřních prostorech, například v dopravě či obchodech, roušky?
Ano
63,3 %
Ne
36,7 %
Celkem hlasovalo 17544 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám