Hlavní obsah

Poklad zlatých mincí z Moravy má nevyčíslitelnou hodnotu

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní poklad 74 zlatých mincí ukrytý zřejmě po několik staletí pod zemí v lesích Hostýnských vrchů na východě Moravy doputoval po týdnu od objevení do sbírek Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Podle ředitele muzea Pavla Hrabce má poklad nevyčíslitelnou hodnotu.

Foto: MJVM

Zlaté mince objevil těsně pod povrchem země v hostýnských lesích spolupracovník muzea.

Článek

Zlaté mince pocházejí z poloviny 16. až ze začátku 17. století. Náhodně je objevil spolupracovník muzea těsně pod povrchem země. „Poctivý nálezce patří k okruhu muzejních spolupracovníků, kteří už opakovaně rozšířili archeologické sbírky muzea o cenné nálezy,“ přiznal Hrubec.

Za poklad století dostal nálezce miliony

Domácí

Archeologové ze zlínského muzea a z Ústavu archeologické památkové péče Brno se nyní na místo nálezu více zaměří. Ověří, zda se v okolí nenachází další mince, a zároveň celý prostor zdokumentují. „O původu pokladu můžeme v tuto chvíli jen spekulovat, více může napovědět další ohledání lokality. Může jít jak o majetek ukrytý někdy během třicetileté války do bezpečí někým místním, ale také o kořist některého z vojáků, pro niž se už nevrátil,“ vysvětlila archeoložka muzea Jana Langová.

Foto: MJVM

Ředitel muzea Pavel Hrubec si prohlíží objevené zlaté mince.

Podle ředitele muzea jde ve Zlínském kraji o jeden z nejcennějších nálezů za několik poslední dekád.

Nejmladší z mincí zobrazují císaře Ferdinanda II. Habsburského a spadají do průběhu 20. let 17. století, tedy do období počátků třicetileté války. Soubor dále obsahuje ražby z prostředí Osmanské říše.

Nálezné půjde do statisíců korun

Poklad teď čeká odborné očištění a podrobný výzkum. Poctivého nálezce pak podle zákona desetiprocentní nálezné. To by měl zaplatit Zlínský kraj coby zřizovatel muzea a vlastník muzejních sbírek.

Muž kopal septik a našel stříbrný poklad

Domácí

„Za sebe bych byl velmi zklamán, kdyby se ten člověk nedočkal nálezného v náležité výši. Dlouhodobě s námi spolupracuje. Musíme nejprve nechat vyčíslit hodnotu pokladu, až poté se Zlínský kraj, podle toho, jak rozhodne, vyrovná s nálezcem. Nerad bych to odhadoval, ale podle mého laického pohledu má poklad mnohamilionovou hodnotu. Nálezné by tam mohlo být v řádech statisíců korun,“ dodal ředitel muzea.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám