Hlavní obsah

Praha chce dostat stánkaře z Holešovické tržnice. Vietnamští prodejci se brání

– Praha
Novinky, Renáta Bohuslavová, Kristýna Léblová

Nové vedení Prahy se chce vypořádat s trhovci v Holešovické tržnici. Dopisem vyzvalo ty, kteří mají venkovní stánky, aby do konce ledna vyklidili prostory, jinak jim stánky odstraní. Vietnamští trhovci - kterých se to týká především - se brání a volají po schůzce s vedením. Novinkám informaci potvrdili trhovci i nový náměstek pro finance Pavel Vyhnánek (Praha sobě)

Holešovická tržniceVideo: Novinky

 
Článek

„Ano, stánkaři dostali v souladu s nájemní smlouvou výpovědi do konce ledna. Nicméně teď s nimi jednáme o kompromisním řešení. Naším cílem je, aby tam ty stánky v podobě, jaké jsou, skončily v průběhu jara,” řekl Novinkám náměstek Vyhnánek.

Jedná se podle něj pouze o venkovní stánky. „Ty jsou tam nasázené mezi hlavními korzy, jsou polorozpadlé a zakrývají nádhernou tržnici,” doplnil Vyhnánek s tím, že problém není v prodávaném zboží, ale že cílem je přesunout prodej do hal a najít s prodejci „rozumné řešení”.

Nájemců v halách, jako jsou například společnosti Alza, Mountfield nebo Holešovické trhy, se to podle Vyhnánka netýká.

Odejděte, nebo stánek odstraníme

Venkovní stánky provozují v drtivé většině vietnamští trhovci, byť tu nejsou jen oni. Zejména v nich prodávají oblečení, kufry a podobně.

Jeden ze stánkařů Novinkám potvrdil, že opravdu dostal dopis z magistrátu, konkrétně z odboru hospodaření s majetkem. V dopise, který mají Novinky k dispozici, se píše, že pokud včas nedojde k předání plochy správcovské firmě, bude stánek na náklady trhovců demontován.

Foto: Novinky

Holešovická tržnice - dokument

Celý spor je nicméně složitější. Řada trhovců se brání, že nemá s Prahou nájemní smlouvy, a tak není možné jejich stánek odstranit.

Současný správce tržnice, kterým je od roku 2013 firma Solid, zajišťuje vztahy jen s některými trhovci. Tato firma má s městem uzavřenou tzv. mandátní smlouvu, je správcem objektu a řeší výběr nájemného od těch stánkařů, kteří mají s městem nájemní smlouvu. Těch by mělo být podle ředitele Odboru správy majetku Jana Raka 29.

„Jako správce nemáme mandát uzavírat ani vypovídat smlouvy. Jsme jako technická správa. Máme za úkol neprodleně stánky odstraňovat, ale to zatím neděláme, protože spousta Vietnamců odjela na Vánoce, mají tam věci a bude to složité,” popsal Novinkám situaci provozní technik společnosti Solid Roman Khek.

Velká část trhovců má ale uzavřenou nájemní smlouvu s firmou Delta Center, a právě ti se brání, že Praha nemůže jejich stánky odstranit. Firma před sedmi lety dostala od magistrátu výpověď, ale od té doby se s městem soudí. Smlouva jí umožňovala hospodařit v tržnici až do roku 2045. Kolik přesně je takových smluv, město neví.

Trhovec: Praha mi nemůže dát výpověď

Jeden z trhovců, který má uzavřenou smlouvu právě s Delta Center a nepřál si být jmenován, Novinkám situaci popsal.

„Hlavní město mi nemůže dát výpověď, protože není subjektem, se kterým mám podepsanou nájemní smlouvu. To je firma Delta Center. Nyní stále stojím na pronajatém pozemku s platnou nájemní smlouvou a nájemné hradím do soudních úschov,” popsal Novinkám jeden z českých trhovců. Smlouva se podle něj navíc automaticky každý rok prodlužuje.

Vyhnánek: Smlouvy jsou neplatné

Město však takové smlouvy vnímá jako neplatné. „Město tu smlouvu nevnímá za platnou a máme takové právní stanovisko, které nám nebrání v postupu, jaký jsme zvolili, a ke všem budeme přistupovat stejně,” uvedl Vyhnánek.

Radní upozornil kromě toho ještě na třetí formu, jakou stánkaři v Holešovické tržnici využívají. Mají s městem uzavřenou tzv. dohodu o faktickém užívání a nájemní smlouvu nemají žádnou. Celý spor bude Vyhnánek řešit nejdříve se zástupci vietnamské komunity už v úterý.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavel Vyhnánek

Pokusů o revitalizaci prostoru bylo ze strany různých vedení Prahy už několik. O rekonstrukcích za stamiliony naposled v letos v létě mluvil bývalý radní pro kulturu Karel Grabein Procházka (za ANO). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám