Hlavní obsah

Facebook zablokoval stránku Islám v České republice nechceme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sociální síť Facebook v pondělí zablokovala stránku Islám v České republice nechceme. Novinkám to potvrdil lídr iniciativy Martin Konvička. Ten byl loni obviněn z podněcování nenávisti za příspěvky proti muslimům, které psal právě na tuto sociální síť.

Foto: repro Facebook

Nedostupná facebooková stránka IVČRN

Článek

„Facebook nám zrušil hlavní facebookovou stránku se 163 tisíci příznivci. Nesmíme zde ani zveřejnit její internetovou adresu,” informovala iniciativa Islám v České republice nechceme (IVČRN) na svých záložních facebookových stránkách.

„Zjišťujeme, co se děje, a pokoušíme se o obnovení,” doplnila.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Konvička

Zablokování stránek Novinkám potvrdil lídr IVČRN a předseda hnutí Blok proti islámu Martin Konvička. Proč je Facebook zablokoval, není jasné.

Tato sociální síť stránku IVČRN zablokovala už loni v červnu. „Tenkrát se tak stalo na základě pomluv a útoků proislámských aktivistů, ale administrátorům stránky se podařilo společnosti Facebook prokázat, že odpor k ideologii islámu není totéž jako vyvolávání nenávisti vůči jednotlivým věřícím,” uvedl podle ČTK Konvička v tiskové zprávě.

Co napsal Konvička na Facebooku
V komentářích muslimům vyhrožoval například koncentračními tábory i fyzickou likvidací. Před více než rokem na Facebook napsal: „A jako vítězové voleb vás, milí muslimové, nameleme do masokostní moučky.“

Konvička byl přitom minulý rok v listopadu obviněn z podněcování nenávisti vůči skupině osob nebo omezování jejich práv a svobod. Stalo se tak kvůli výrokům proti muslimům, které zveřejňoval právě na svém facebookovém profilu.

Právnička Klára Samková, která je stejně jako Konvička členkou hnutí Blok proti islámu, uvedla, že se měl přečinu dopustit v letech 2011 až 2014. [celá zpráva]

Kontroverze rovněž vyvolalo, když se prezident Miloš Zeman po boku Konvičky zúčastnil vzpomínkové akce na Albertově k výročí 17. listopadu. [celá zpráva]

Co je na Facebooku zakázané
Přímé výhružky
Sebepoškozování
Šikana a obtěžování
Útoky na veřejně známé osoby
Kriminální činnost
Sexuální násilí a zneužívání

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám