Hlavní obsah

Sobotka odmítl soudní spor s EU, nechce žalobami stupňovat napětí

• Aktualizováno

Rozhodnutí EU o schválení kvót pro rozdělování běženců mezi jednotlivé členské země Česká republika nenapadne soudní cestou. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že žalobami nechce stupňovat napětí. Rozhodnutí Unie nehodlá respektovat Slovensko, které je podle premiéra Roberta Fica připraveno i na soudní spor s Bruselem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš na jednání vlády

Článek

„Nechci proto žalobami dál stupňovat napětí. Lano můžete napínat jen do určité míry, pak se přetrhne. Čekají nás další bitvy o realistický přístup k migrační krizi a potřebujeme, aby partneři v Evropě naše argumenty poslouchali,” uvedl Sobotka.

Proti soudnímu sporu byl i ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Bránit se soudně není rozumné, protože nám to EU vrátí i s úroky. Dostáváme z EU desítky miliard korun ročně, měli bychom na dnešním summitu dát jasný návrh, jak krizi vyřešit systémově,” sdělil Babiš.

Soudní dohru úterního rozhodnutí si vůbec nedokáže představit ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), podle něhož by Česko mělo nabídnou konkrétní řešení, a nesouhlasí s ní ani šéf resortu obrany Martin Stropnický (ANO). Oba to řekli novinářům při příchodu na vládu.

„Je to naprostý nesmysl. Právní základ pro rozhodnutí tady je, zpochybňovat ho - to bychom jenom dále zhoršovali svoji pozici. Když jsme vstoupili do EU, což je pro nás výhodné, tak musíme přistoupit na ta pravidla,“  komentoval Dienstbier.

Podle Babiše ale k naplnění kvót nedojde, protože uprchlíci do ČR nechtějí. „EU sama neví, jak ten mechanismus v praxi bude fungovat," řekl Babiš.

Soudní dohru zmínil Bělobrádek

Možnou soudní dohru v případě schválení kvót zmínil v rozhovoru pro Právo vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek. [celá zpráva]

„Předpokládám, že dojde k žalobě k Evropskému soudnímu dvoru ve Štrasburku, protože vnutit nám někoho bez naší vůle je velmi složité a bude to právní boj v rámci Unie,” uvedl minulý týden na dotaz, bude-li ČR přehlasována.

Ve středu však uvedl, že respektuje většinový názor vlády.

Na kvótách se shodli ministři vnitra států Evropské unie v úterý. Proti byly Česko, Slovensko, Rumunsko a Maďarsko, zatímco Finsko se zdrželo. [celá zpráva]

Mandát pro premiéra, se kterým by měl jet do Bruselu a ve středu ho schválila vláda, vychází ze čtyr strategických cílů. Jedním z nich je zachování volného pohybu osob. Evropská řešení by podle české vlády měla být zaměřena na důslednou ochranu vnější hranice EU či vytvoření sítě přijímacích center.

Anketa

Měla by se ČR soudit s EU kvůli kvótám?
ano
94,3 %
ne
5,7 %
Celkem hlasovalo 3447 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám