Hlavní obsah

Češi jsou vystrašeni z uprchlíků a chtějí odvody do armády. Šílené emoce, míní Stropnický

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Drtivá většina Čechů (83 procent) má strach z přílivu uprchlíků. Vyplývá to z průzkumu ministerstva obrany, jehož výsledky v pátek představil šéf resortu Martin Stropnický (ANO). Většina respondentů by také obnovila povinné odvody do armády. Ministr se ale pokouší klidnit vypjaté emoce.

Foto: David Ryneš, Novinky

Čeho se lidé nejvíce bojí.

Článek

„V současnosti se pohybujeme na určité vlně docela vzedmuté emoce. Asi se shodneme na tom, že se to téma hodně traktuje i živí. Bohužel na něm parazitují i někteří nezodpovědní politici. Myslím, že lidé i pod vlivem různých některých videí a výroků na sociálních sítích mají pocit bezprostředního ohrožení. Ta situace, si dovolím říct, není takhle vyhrocená,“ řekl Stropnický na dotaz Novinek, zda je podobný strach odůvodněný.

Připustil, že se pro Evropu nejedná o krátkodobé téma, nicméně sám je spíš pro, aby se klidnily „vzedmuté a kolikrát také šílené emoce“. „Nějaký zkrat, nějaká vyprovokovaná kolize může být kolikrát daleko vážnější než to, jestli se my jako republika rozhodneme přijmout několik set nějakých uprchlíků,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle průzkumu, který pro ministerstvo obrany zpracovala agentura Median na základě odpovědí 1050 respondentů ve věku 15 až 60 let, přiznalo strach z uprchlíků 83 procent Čechů. Tedy více, než kolik přiznalo obavy například z konfliktu na Ukrajině nebo na Blízkém východě.

Chtějí obnovit povinné odvody

V reakci na to by naprostá většina (93 procent) lidí posilovala vlastní obranyschopnost, případně spolupráci ve středoevropském regionu (90 procent). Jen třetina lidí by tuto otázku nechala na „velkých“ zemích.

Hned 63 procent lidí se v dotazníku vyslovilo pro obnovení povinné základní služby (28 rozhodně pro, 35 spíše pro) a 69 procent pro zavedení pravidelných plošných odvodů (33 rozhodně pro, 36 spíše pro).

Podobné postoje zaujali lidé také v otázce, zda by se přikláněli k navýšení rozpočtu armády pro přijímání profesionálních vojáků, nebo spíše k zavedení pravidelných odvodů. Pro druhou variantu se vyslovilo 60 procent dotázaných.

„Pro pravidelné odvody je 52 procent mladých a 65 procent těch nejstarších. To znamená, že poměrně výrazně převažuje preference odvodů proti zvyšování nákladů na navyšování počtu profesionálních vojáků,“ konstatoval Stropnický.

Sněmovna řeší zákon

Právě plošné odvody, které ovšem neznamenají obnovu základní vojenské služby, jsou v současnosti žhavým tématem. Počítá s ním vládní návrh branného zákona, který bude v červenci projednávat Sněmovna. Proti se vymezili poslanci sněmovního výboru pro obranu.

Ministr Stropnický sice v pátek připustil, že alternativou by mohlo být zavedení odvodů na dobrovolné bázi. „My jsme nikdy nebyli pro plošné odvody,“ řekl Stropnický. „Forma dobrovolnosti by mohla být řešením,“ uznal.

Řekl také, že jeho resort původně navrhoval selektivní odvody, ale narazil na právní výklady. „Když si vybereme 50 ajťáků, 60 doktorů a 120 sestřiček, tak by vám mohl lidskoprávní specialista říct: ‚Ale jak k tomu přijdou ty ostatní?‘ Dokonce jedna taková divoká verze byla vzít úplně všechny, abychom si všichni byli rovni,“ popsal ministr.

Konečná podoba zákona podle něj vyplyne z prvního a druhého čtení ve Sněmovně.

Anketa

Jste pro obnovení povinných odvodů do armády?
Ano
67,9 %
Ne
32,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17074 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám