Hlavní obsah

Metání vajec na Zemana? To není ani přestupek, mávla rukou radnice

Praha
Aktualizováno

Lidé, kteří loni 17. listopadu při oslavě státního svátku házeli vejce na prezidenta Miloše Zemana, se nedopustili ani přestupku. K tomuto závěru dospěla radnice Prahy 2, která případ prověřovala poté, co jej odložila policie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman při projevu na Albertově

Článek

„Věc byla odložena z důvodu, že došlé oznámení neodůvodňuje zahájení řízení o přestupku nebo postoupení věci. Žádné sankce proto uloženy nebyly,“ uvedl v pátek vedoucí odboru správních agend Ondřej Jícha.

Případ nejprve prověřovala policie, ani ona však protiprávní jednání neshledala a coby potenciální přestupkové jednání jej předala k prošetření radnici.

„Jednání konkrétních osob při uvedené akci bylo zadokumentováno a právně kvalifikováno jako přestupky proti občanskému soužití a tyto byly postoupeny Úřadu městské části Praha 2 k projednání,“ shrnul koncem ledna výsledky policejní práce státní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Bláha.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstranti na Albertově

Při loňském odhalení pamětní desky k 25. výročí pádu komunistického režimu vypískaly Zemana stovky lidí. Na transparentech mu vytýkaly náklonnost k Rusku, vztah k alkoholu či vulgární výroky v rozhlase.

Ze shromážděného davu létaly předměty a zaznívaly výzvy k prezidentovu odstoupení, osobní strážci bránili hlavu státu rozevřenými deštníky. Zeman nazval vrhače předmětů zbabělci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám