Hlavní obsah

Lidi, co bydlí v hotelu, vyškrtli v Karlově Studánce z voličského seznamu

Právo, Denisa Telaříková, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlova Studánka

Šestadvacet lidí vyškrtla z voličského seznamu obec Karlova Studánka na Bruntálsku. Jsou mezi nimi i tři kandidáti Hnutí sociálně slabých (HSS), kteří usilují o post zastupitele. Předsedou HSS a dvojkou kandidátky je bývalý agent StB Ludvík Zifčák. Důvodem k vyškrtnutí je trvalá adresa, všech 26 lidí ji má nahlášenu na čísle popisném 12, což je místní hotel Džbán.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Karlova Studánka

Článek

Starostka Radka Chudová (SNK) míní, že vyškrtnutí nemají v obci volební právo. „Tímto krokem se obec snaží předejít zmanipulování voleb,“ vysvětlila s tím, že vyškrtnutí se mohou domáhat nápravy u obecního úřadu, a to písemně či ústně. „Zjistili jsme, že těch 26 lidí v obci fyzicky nebydlí,“ zdůvodnila starostka vyškrtnutí osob na webu Karlovy Studánky.

V obci, která má něco málo přes 200 obyvatel, se tak opakuje situace z roku 2010, kdy se do hotelu Džbán, těsně před komunálními volbami, přihlásilo 34 lidí. Přihlašovat je měl sám Zifčák, ten to ale popíral. Stížnost na výsledky voleb posoudil ústavní soud, tak že nařídil volby zopakovat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jenže i pár dnů před opakovanými volbami v říjnu 2011 se obec rozhodla opět vyškrtnout, tentokrát 47 občanů, ze seznamu voličů ze stejného důvodu. V původních volbách Zifčákova Prosperita uspěla, v opakovaných to pro ni bylo fiasko. Nezískala ani jediné křeslo v zastupitelstvu.

V obci bydlí už čtyři roky 

Zifčák považuje současné rozhodnutí starostky za skandální. „Okresní volební komise, která schvalovala kandidátky, nezjistila nic závadného a kandidátku potvrdila. Paní starostka má jiný pohled, vyškrtla je z volebních seznamů na základě ústavního nálezu starého čtyři roky, který posuzoval jinou situaci,“ tvrdí muž, jenž v listopadu 1989 sehrál provokativní roli mrtvého studenta Šmída.

Podle něj bydlí všech 26 lidí v obci čtyři roky. „Nezrušili trvalý pobyt, bydlí zde, pracují, jejich děti chodí do školy,“ řekl.

Ze seznamu voličů byla škrtnuta i čtyřka kandidátky HSS Antonie Staníková, šestka Pavel Soušek a pětka Milena Zachová, která je 19 let družkou majitele hotelu Džbán, v němž má všech 26 lidí nahlášen trvalý pobyt. Zifčák potvrdil, že kvůli vyškrtnutí už HSS podalo stížnost ke krajskému úřadu i trestní oznámení.

„Nejsem schopen zajistit klid, nevím, jak to dopadne v sobotu. Jestli tady něco vypukne, tak to bude na úkor paní starostky, která ponese zodpovědnost,“ avizoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám