Hlavní obsah

Jednorázové rukavice. Jak si mezi nimi vybrat ten nejvhodnější materiál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože se většina z nás snaží upouštět od jednorázových pomůcek, u rukavic to však ne vždy lze, zejména pracujete-li ve zdravotnictví, potravinářství apod. Jejich používání je stále standardem pro zajištění hygienického a bezpečného prostředí. Chrání nejen naše ruce, ale také jsou tou nejlepší prevencí přenosu mikroorganismů na člověka. Trh nabízí tyto rukavice hned z několika materiálů. Poradíme vám, jak si mezi nimi vybrat ty, které jsou pro vás nejvhodnější.

Foto: Profimedia.cz

Jednorázové rukavice

Článek

Mezi dnes nejpoužívanější jednorázové rukavice patří nitrilové, vinylové a latexové. Každý z těchto materiálů má přitom své specifické vlastnosti a v kontextu samotného použití své výhody a nevýhody.

Nitrilové rukavice

Nitrilové rukavice jsou nejodolnější a nejbezpečnější. Jsou vyrobeny ze syntetické směsi bez latexu a pudru, což je ideální pro alergiky nebo osoby s jemnou a citlivou pokožkou. Jsou i velmi odolné proti propíchnutí a odolávají i olejům, rozpouštědlům a kyselinám.

Jejich další předností je, že se snadno přizpůsobí obrysu ruky a mají dobrou citlivost na hmat a tedy i pevný úchop. Proto je velmi rádi používají i lékaři a další zdravotní personál při práci včetně operačních zákrocích.

Jak získat zdravé a silné nehty

Styl

Doporučují se pro práci, kde dochází ke kontaktu s potenciálně nebezpečnými látkami, například v sanitárním, průmyslovém nebo úklidovém sektoru velkých podniků. Jsou také vhodné pro manipulaci s potravinami, aniž by ovlivnily jejich chuť nebo vůni.

Lze je tedy považovat za multifunkční. Bývají obvykle dražší a pozitivní není ani jejich užití z pohledu dopadu na životní prostředí.

Vinylové rukavice

Vinylové rukavice jsou vyrobeny z polyvinylchloridu (PVC) a jsou tedy levnější variantou. Bývají méně elastické, ale jsou průhledné, tudíž člověk u nich může i sledovat stav rukou pod nimi.

Lze je využít na krátké, méně náročné úkoly v domácnosti, ale třeba i při kosmetických procedurách nebo např. v obchodech. Mají přijatelnou odolnost vůči vlhkosti, detergentům nebo různým druhům alkoholu.

Mezi jejich nevýhody patří nižší pevnost a pružnost, což má za následek časté trhání.

Latexové rukavice

Latexové rukavice jsou vyrobeny z přírodního kaučuku a používají se k ochraně proti infekcím a některým chemikáliím. Jsou tedy často používané v lékařství, laboratořích a v potravinářském průmyslu. Nicméně oproti nitrilovým rukavicím jsou tyto rukavice méně odolné a pružné, proto i u nich při složitější manipulaci může dojít k roztržení. Například v lékařství jsou tak používané především při rutinních činnostech.

U některých lidí, kteří jsou citliví na latex, ale mohou vyvolat alergii. Může pak dojít k podráždění a svědění rukou, u citlivějších osob ale mohou vyvolat i kopřivku, astma a v nejhorších případech až anafylaktický šok.

Odborníci je pak také nedoporučují používat při manipulaci se silnými chemikáliemi.

Anketa

Jaké rukavice nejčastěji používáte vy?
Nitrilové
48,3 %
Latexové
14,7 %
Vinylové
7 %
Nevím, nikdy jsem materiál neřešil/a
16,1 %
Ani jedny, preferuji rukavice na více použití
4,2 %
Ani jedny, rukavice vůbec nepoužívám
9,7 %
Celkem hlasovalo 143 čtenářů.

Změny na nehtech, které byste neměli ignorovat

Zdraví

Po častější dezinfekci je kůže citlivější na sluneční záření, snáze se tak spálí

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám