Hlavní obsah

Kdy nemotornost může značit vážnější problém

Každý z nás občas zažije chvilku, kdy se cítí nemotorný nebo nešikovný. Klopýtnutí, vylití kávy nebo náhlá ztráta rovnováhy mohou být běžnou součástí našeho každodenního života. Kdy ale může být tato nemotornost známkou něčeho vážnějšího?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nemotornost může být nepříjemná a někdy i trapná, ale je důležité ji brát vážně, pokud se objevují opakující se nebo neobvyklé příznaky.

„Existuje řada zdravotních problémů, které mohou vést k nemotornosti, včetně obecných zdravotních stavů, hormonální dysfunkce, zrakových problémů či neurologických poruch, mezi které patří malé mozkové příhody, roztroušená skleróza, ALS, Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba nebo zánět a onemocnění periferních nervů, tzv. neuropatie,“ říká Alessandro Di Rocco, ředitel neurologie a specialista na Parkinsonovu chorobu pro Huffpost.

V jakých případech je na čase zpozornět?

1. Častější zranění

„Z lékařského hlediska je důležité vzít v úvahu, že určitý stupeň neobratnosti je v pořádku. Průměrný člověk si občas může připadat jako nešika, převracet předměty nebo rozlévat nápoje. V takovýchto případech se obvykle není čeho bát,“ říká neuropsycholožka Sanam Hafeezová.

Co ale není normální, je náhlý nárůst nehod, zranění nebo potíže s rovnováhou. Pokud si proto vy nebo vaše okolí všímá, že často padáte nebo se vám stávají různé nehody častěji, než tomu bylo dříve, je vhodné navštívit lékaře, abyste zjistili, co se děje.

2. Potíže s jemnou motorikou

Pokud máte potíže s jednoduchými úkony, jako je zapínání knoflíků, psaní, používání příboru nebo držení malých předmětů, může to naznačovat problém s nervovým systémem.

„Když se činnosti, s jejichž vykonáváním obvykle nemáme problém, stanou obtížnými, může se jednat o další varovný signál,“ dodává Alessandro Di Rocco.

Šest časných příznaků Parkinsonovy choroby

Zdraví

3. Stupňující se neohrabanost

Pro mnohé z nás je trocha nemotornosti součástí běžného života už od dětství. Ostatně ne nadarmo se některým jedincům přezdívá sloni v porcelánu.

Známkou toho, že ale není něco v pořádku, je, když se sami sebe začnete ptát: „Proč nedokážu udržet rovnováhu jako dřív?“ nebo „Proč mi stále něco padá z rukou?“

„Normální nemotornost je něco, s čím se potýkáte od dětství. Nová nemotornost se ale z ničeho nic může vyvinout během několika hodin nebo také měsíců a vyžaduje lékařskou pomoc. Obzvláště to platí v případě, kdy tato nemotornost není příležitostná, ale trvalá,“ říká Amparo Gutierrezová, neuroložka z Orlando Health Neuroscience Institute.

Co dělat, pokud máte podezření na větší problém?

Pokud máte podezření, že vaše nemotornost není pouze náhodná, ale může být známkou vážnějšího zdravotního problému, je důležité jednat rychle. Navštivte svého lékaře a popište mu všechny příznaky, které zažíváte. Lékař může provést různá vyšetření, včetně neurologických testů, krevních testů a zobrazovacích vyšetření, aby určil příčinu vašich problémů.

Noční rutina, která vám uleví od alergií

Zdraví
Související témata:
Motorika
Nemotornost

Výběr článků

Načítám