Hlavní obsah

„Tak i mě označili za teroristu.“ Moskva pátrá po ruské novinářce spojované s Prahou

Tak teď i mě označili za teroristku, postěžovala si Farida Kurbangalejevová, někdejší moderátorská hvězda zpravodajského pořadu Věsti ruské státní televize Rossija 1, po níž Moskva vyhlásila pátrání. Novinářka, která podle RBK po ruské anexi Krymu v roce 2014 dala výpověď a vycestovala do zahraničí, čelí obvinění ze schvalování či propagace terorismu. Podle tvrzení některých ruských médií žije v Praze, odkud mimo jiné provozuje kanál na YouTube s názvem Pražskij grad.

Foto: repro televize TNV

Farida Kurbangalejevová

Článek

O zatykači na Kurbangalejevovou informují ruská média s odvoláním na státní úřady a tiskové agentury a zprávu na Telegramu potvrdila i sama novinářka.

Podle TASS bývalá prominentní moderátorka rovněž od středy figuruje na ruském seznamu extremistů. Pátrání po ní bylo vyhlášeno na základě paragrafu 205.2. trestního zákoníku (veřejné výzvy k teroristické činnosti, veřejné schvalování terorismu či propagace terorismu).

Takto jsou v zemi běžně pranýřovány osobnosti veřejného života, které se otevřeně staví proti ruské ozbrojené agresi na Ukrajině.

Kim věnoval Putinovi dva psy rasy pungsan, sám dostal limuzínu

Evropa

„Asi tuším proč“

„Takže teď i mě označili za extremistu a teroristu, a navíc po mně v Rusku vyhlásili pátrání,“ napsala na Telegramu novinářka. „Nepíšou, kvůli čemu, ale asi tuším. Kvůli tomu, že otevřeně říkám, že ruský stát, jehož jsem občankou, vede dobyvačnou válku na Ukrajině, zotročuje národy, stírá identity, mučí, loupí, znásilňuje, krade a potlačuje jakékoliv jiné smýšlení,“ uvedla Kurbangalejevová.

„Pochopitelně můj nový status nemá na nic vliv, dál o tom budu hovořit na svém kanálu na YouTube a tady na Telegramu a také prostřednictvím projektu Vysílá Nemoskva,“ dodala někdejší ruská televizní hvězda tatarské národnosti.

Podle ruského listu Izvěstija ženě ve vlasti hrozí až pět let vězení.

Ruská opoziční novinářka se bojí o život. Pokusili se ji prý otrávit

Evropa

Výběr článků

Načítám