Hlavní obsah

Představte si, kdyby za nás hráli jen bílí fotbalisté. Německá politička po kritice svůj příspěvek radši smazala

Když Německo slavilo vítězství národního týmu 2:0 nad Maďarskem na mistrovství Evropy na domácí půdě a postup ze skupiny, okomentovala to na síti X i místopředsedkyně Spolkového sněmu Katrin Göringová-Eckardtová (Zelení). Formulace, již zvolila a jíž chtěla ocenit složení mužstva, se však neukázala jako šťastná. Politička sklidila vlnu kritiky a příspěvek později smazala.

Foto: Liesa Johannssen, Reuters

Němečtí fanoušci sledují v Berlíně na velkoplošné obrazovce zápas národního týmu s Maďarskem

Článek

„Tento tým je opravdu skvělý. Představte si na chvíli, že by tam byli jen bílí němečtí hráči,“ napsala podle listu Die Welt 58letá politička ve středu krátce po závěrečném hvizdu zápasu a doplnila tři duhové emotikony.

To okamžitě vyvolalo bouři a řada uživatelů sítě X političku nařkla z rasismu. „Každý, kdo dělá problém z barvy pleti hráčů německého národního týmu, praktikuje rasismus, ať už je jeho motivace jakákoli,“ napsal expert na Blízký východ a novinář Ahmad Mansour.

Místopředseda vládní liberální FDP Wolfgang Kubicki označil za „opravdu znepokojující, když jsou lidé v Německu posuzováni podle barvy pleti“.

Evropský parlament se posunul doprava k nacionalistům. Zelení propadli

Eurovolby

„Posuzujete lidi podle jejich vzhledu. To by podle vaší definice mělo být rasistické,“ přidal se ke kritice zelené političky Manuel Ostermann, zástupce šéfa německých policejních odborů.

Tweet nakonec smazala

Göringová-Eckardtová svým vyjádřeními pravděpodobně narážela na kontroverzní průzkum pro Sport Inside, pořad televize Westdeutscher Rundfunk, kterému se dostalo velké pozornosti díky televiznímu dokumentu „Jednota a spravedlnost a rozmanitost“. V něm každý pátý k uvedl, že by v německém týmu opět raději viděl více bílých hráčů. Podle průzkumu si 17 procent Němců myslelo, že je škoda, že kapitán jedenáctky má turecké kořeny.

Průzkum vyvolal pobouření a nepochopení, reprezentační trenér Julian Nagelsmann označil samotnou otázku za „šílenství“.

Když během velmi krátké doby sklidila Göringová-Eckardtová více než 8100 většinou rozhořčených reakcí, svůj příspěvek podle listu Bild po čtyřech hodinách smazala a napsala: „Smazala jsem svůj tweet. Omlouvám se za způsob, jakým jsem ho formulovala. Rozčílilo mě, že 21 procent Němců by bylo raději, kdyby v národním týmu bylo více bílých. Jsem na tento tým hrdá a doufám, že dokážeme nad těmi 21 procenty zvítězit.“

Politička a teoložka

Göringová-Eckardtová pochází z bývalé NDR, studium teologie na univerzitě v Lipsku nedokončila a živila se jako pomocnice v kuchyni.

Foto: Profimedia.cz

Katrin Göringová-Eckardtová

Po sjednocení se z církevního disentu dostala do politiky. Od roku 1998 je poslankyní Spolkového sněmu za Zelené, od prosince 2021 je znovu jeho místopředsedkyní, přičemž tento post zastávala v letech 2005 až 2013. V letech 2009 až 2013 působila jako předsedkyně synodu evangelických církví v Německu.

Spolu s 69letým Jürgenem Trittinem, dalším stranickým veteránem, patří mezi nejvlivnější hráče mezi Zelenými a její slovo má náležitou váhu.

Rasistická zaměstnankyně BBC popírala holokaust a šířila antisemitismus nejhrubšího zrna

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám