Hlavní obsah

Polsko je připraveno rozmístit na svém území americké jaderné zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli rostoucím hrozbám z Ruska má Polsko zájem rozmístit na svém území americké jaderné zbraně a přidat se tak k programu Severoatlantické aliance (NATO) o jejich sdílení. V závěru návštěvy Spojených států a Kanady to pro deník fakt.pl uvedl polský prezident Andrzej Duda.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polský premiér Donald Tusk.

Článek

„Nezastírám, že sdílení jaderných zbraní je už nějaký čas tématem polsko-amerických rozhovorů a bylo tomu tak i během nynější návštěvy v USA. Rusko totiž stále víc militarizuje Kaliningradskou oblast, se kterou sousedíme, stejně jako s Běloruskem, kde Rusové už své jaderné zbraně rozmístili,“ zdůraznil nejvyšší polský představitel pro deník fakt.pl.

„Pokud se spojenci z NATO, jehož je Polsko pevnou součástí, rozhodnou v rámci programu rozmístit jaderné zbraně na našem území, aby tak posilnili východní křídlo Severoatlantické aliance, jsme na to připraveni,“ uvedl Duda.

Americké jaderné zbraně jsou na základě programu Sdílení jaderných zbraní přítomné v Evropě už delší dobu. Polsko o vstup do programu zažádalo 30. června 2023. Od roku 2009 jsou například rozmístěny na vojenských základnách USA v Itálii, Turecku, Belgii, Nizozemsku a Německu, informoval server natemat.pl.

Američané plánují rozmístit v Británii jaderné zbraně. Kvůli Rusům

Amerika

Na Ukrajině tak špatně ještě nebylo, tvrdí polský veterán

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám