Hlavní obsah

Podle zmocněnce slovenské vlády v zemi žádná pandemie covidu nebyla. Odborníci se bouří

Z hlediska toho, co pandemie znamená, tedy incidence a ostatních měřitelných parametrů, na Slovensku žádná pandemie covidu-19 nebyla. Na mimořádném zasedání zdravotnického výboru slovenského parlamentu to řekl zmocněnec slovenské vlády pro vyšetření údajného selhání státu v období pandemie, poslanec za vládní Slovenskou národní stranu (SNS) Peter Kotlár.

Foto: Andrew Kuhn, ČTK/AP

Očkování proti covidu

Článek

V září chce Kotlár ve smyslu výše uvedeného přednést svou závěrečnou zprávu. Mimořádné zasedání zdravotnického výboru iniciovala opozice, protože Slovensko se jako jediný členský stát Světové zdravotnické organizace (WHO) nezapojilo do aktualizace mezinárodních zdravotnických předpisů, známých jako International Health Regulations (IHR).

Denník N upozornil, že zasedání parlamentního výboru byli přítomni také odborníci a lékaři, kteří v čase pandemie covidu-19 zachraňovali životy lidí.

Opoziční poslanci Kotlárovi připomněli, že v důsledku této nemoci zemřelo na Slovensku přes dvacet tisíc lidí. „Zatím nemluvíme o vině, kdo je za to zodpovědný, tak buďme raději ticho,“ reagoval Kotlár.

Vím, jakým těžkým obdobím si procházeli lidé a zdravotníci na Slovensku. Je mi moc líto, že o něčem takovém musíme vůbec diskutovat.
poslanec Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) Peter Stachura

Opozice požaduje odchod Kotlára z funkce zmocněnce vlády. „Byl jsem součástí managementu pandemie, vím, jakým těžkým obdobím si procházeli lidé a zdravotníci na Slovensku. Je mi moc líto, že o něčem takovém musíme vůbec diskutovat,“ řekl poslanec Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) Peter Stachura.

„Tohle je plivnutí do tváře všem zdravotníkům na Slovensku. Umírali nám v nemocnicích lidé, umírali zdravotníci, záchranáři, sestry, lékaři a pan Kotlár nám s plechovým ksichtem řekne, že tu žádná pandemie nebyla,“ reagoval další poslanec KDH František Majerský, který až do loňska pracoval jako záchranář.

„Proč máme zmocněnce pro vyšetřování něčeho, co na Slovensku nebylo?“ klade si otázku lékař a poslanec za opoziční stranu Svoboda a Solidarita Tomáš Szalay, který v čase pandemie covidu-19 organizoval v Bratislavě očkování.

Kotlár je zmocněncem slovenské vlády od letošního ledna. Přišel například s nápadem na amnestii za přestupky, kterých se lidé dopustili v období pandemie.

Se současnou ministryní kultury Martinou Šimkovičovou (nominant SNS) vystupoval Kotlár celá léta v kontroverzní internetové televizi Slovan. Kotlár je odpůrce očkování a tvrdí, že jedna z vakcín na covid-19 byla placebo, tedy neúčinná látka.

Kotlár řeší také tzv. chemtrails, tedy údajné rozprašování různých chemikálií a bakterií z letadel. Jedna z nejznámějších konspiračních teorií byla opakovaně vyvrácena odborníky.

Na Slovensku zvažují plošnou amnestii na přestupky páchané v čase pandemie

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám