Hlavní obsah

Dejme jaderné zbraně Palestincům, navrhl vrchní ruský ideolog

Ruský politolog, propagandista a otec pojmu „ruský svět“ Alexandr Dugin prohlásil, že by Rusko mělo poskytnout jaderné zbraně Palestincům, Srbsku, Nikaragui, Venezuele nebo Jemenu. Podle něj je to totiž jediný způsob, jakým svět může dosáhnout „jaderné multipolarity“, která by zajistila, že nikdy nedojde k jaderné válce. Dugin to uvedl na Telegramu, kde dále napsal, že Rusko pomáhá vyvíjet jaderné zbraně KLDR.

Foto: Profimedia.cz

Alexandr Dugin

Článek

„Rusko se zbavuje sankcí proti Severní Koreji a pomáhá jí vyvíjet jaderné zbraně (no, skoro). Pak je tu Kuba, Nikaragua, Venezuela, Jemen. O Íránu ani nemluvě. Stálo by za to dát atomovky i Palestincům a Srbům. Suverenita je jaderný pojem,“ prohlásil známý propagandista v telegramovém příspěvku.

„Jadernou válku lze zastavit pouze tehdy, pokud žádná ze stran nemá rozhodující převahu. Potřebujeme jadernou multipolaritu,“ uzavřel Dugin, který tak zmíněné národy postavil po bok Ruska na jedné straně proti Západu na druhé.

Dugin to uvedl ve středu, tedy v den, kdy ruský vůdce Vladimir Putin navštívil severokorejského vůdce Kim Čong-una, se kterým podepsal strategickou dohodu, jež obě země zavazuje k pomoci při napadení nepřítelem.

Ideolog Alexandr Dugin, věrný stoupenec ruského vůdce Vladimira Putina, se „proslavil“ mnohokrát, například v roce 1997 knihou Základy geopolitiky, ve které popsal svoji vizi „eurasijské říše“, jež by podle něj měla sahat od irského Dublinu až po ruský Vladivostok. Tato kniha se v Rusku stala bestsellerem a Dugina vyšvihla k akademické kariéře. Působil například jako vedoucí katedry mezinárodních vztahů na katedře sociologie Moskevské státní univerzity.

Jeho dcera Darja zahynula v srpnu 2022 při výbuchu auta nedaleko Moskvy.

Změna jaderné doktríny?

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v pondělí prohlásil, že Severoatlantická aliance kvůli rostoucí hrozbě Ruska a Číny v současnosti jedná o rozmístění dalších jaderných zbraní. Ruský vůdce Putin v reakci na Stoltenbergova slova podle ČTK uvedl, že Rusko zvažuje změnu své jaderné doktríny, o které už dříve mluvil také například exprezident Dmitrij Medvěděv.

Právě Medvěděv loni v červenci prohlásil, že Rusko by bylo přinuceno použít jadernou zbraň v případě, že by ukrajinská letní ofenzíva byla úspěšná, uvedla tehdy agentura Reuters.

Ruská jaderná doktrína přitom v současnosti počítá s tím, že Ruská federace nasadí jaderné zbraně v případě, že je použije někdo jiný jako první, nebo v případě takového útoku konvenčními zbraněmi, jenž by představoval existenční ohrožení pro Rusko. Jak by ale Putin doktrínu změnil, neuvedl. Od začátku války na Ukrajině, kterou rozpoutal 24. února 2022, ale často hovoří o síle ruského jaderného arzenálu.

Stoltenberg: Musíme ukázat sílu, jaderné zbraně NATO půjdou do pohotovosti

Evropa

Výběr článků

Načítám