Hlavní obsah

Budu se rvát jako naši proti Slovensku, slíbil před volbami britský premiér

Rishi Sunak, britský premiér a lídr vládní Konzervativní strany, prohlásil, že se ve čtvrtečních volbách nechá inspirovat zvratem Anglie v zápasu fotbalového Eura proti Slovensku, kdy otočila v posledních okamžicích už téměř ztracený zápas, a bude bojovat až do konce.

Foto: Reuters

Britský premiér Rishi Sunak se snaží šířit bojovnou náladu

Článek

Premiér řekl deníku The Sun, že se bude prát o každý hlas, přestože průzkumy veřejného mínění ukazují, že toryové stále zaostávají za labouristy v průměru o 20 procentních bodů, což je rozdíl, který se během kampaně nezměnil.

„Včera večer nám Tři lvi (anglická jedenáctka - pozn. autora) ukázali, jak důležité je bojovat až do konce,“ řekl Sunak během návštěvy farmaceutické společnosti.

„Dřít pro svou zemi až do poslední minuty, i když někteří říkají, že je po všem. A to je to, co budu v této kampani dělat i nadále. Budu bojovat o každý hlas. Nepřestanu, dokud se nezavřou volební místnosti, protože budoucnost naší země je příliš důležitá,“ uvedl premiér.

Britští nacionalisté poprvé předstihli v průzkumu Konzervativní stranu premiéra Sunaka

Volby

„Moji prarodiče sem přišli s velmi malým majetkem a já tu před vámi stojím o dvě generace později a mám tu obrovskou čest být vaším premiérem. Takový jsem,“ dodal.

„Budu za vás bojovat. Zajistím, aby byl váš hlas slyšet. O tom to je, a co je zásadní, budu pokračovat ve snižování vašich daní. Až půjdete ve čtvrtek k volbám, musíte si uvědomit, že to nejsou doplňovací volby. Je to volba o tom, kdo bude vládnout naší zemi po mnoho let. Chtěl bych vás vyzvat, abyste do toho nešli jako náměsíční,“ uzavřel.

Ručník do ringu hodili mnozí v předstihu

Podle průzkumů by Konzervativní strana mohla 4. července vstoupit do Dolní sněmovny s pouhými 70 až 90 z 650 křesel, takže by již nebyla dokonce ani nejsilnější opoziční stranou. Sami poslanci toryů hovoří o zkáze a zničení. Rekordní počet téměř osmdesáti poslanců hodil ručník do ringu a deklaroval záměr znovu nekandidovat, včetně tak významných osobností, jako je Michael Gove, několikanásobný ministr a šedá eminence toryů.

Strana, která před pouhými pěti lety s Boriem Johnsonem a jeho slibem „Naplníme brexit“ triumfálně ovládla parlament, čelí přízraku nejdramatičtější porážky ve své dvousetleté historii. I Sunak nerad mluví o brexitu, připomněla televize ARD.

Starmer ví, co ho čeká

A labouristé? Keiru Starmerovi stačí jen zpovzdálí sledovat bídu toryů, kteří se dívají do propasti, což mu zatím nahrává. Vše nasvědčuje tomu, že má historické vítězství 4. července jako na dlani a tomu, aby konzervativce zválcoval, už nic nezabrání.

Foto: Molly Darligton, Reuters

Šéf labouristů Keir Starmer se zapojil do kampaně ve Wakefieldu, kde navštívil místní klub seniorů.

Přitom po svém volebním vítězství bude mít před sebou téměř nesplnitelný úkol. Musí dát do pořádku zemi, jejíž zdravotnický systém a veřejné služby jsou na pokraji kolapsu a zároveň státní kasa kvůli letům špatného hospodaření toryů prakticky zeje prázdnotou, což bude vyžadovat nejméně dvě volební období klidné práce.

„A tak není divu, že Starmer při svých dosavadních veřejných vystoupeních často působil napjatě a lehce upjatě: příští britský ministerský předseda přesně ví, co ho čeká,“ uzavřela ARD.

Zarazím migraci, slibuje před volbami britský premiér Sunak

Volby

Výběr článků

Načítám