Hlavní obsah

Plán invaze na Ukrajinu nebyl dobrý, sankce fungují, přiznal ruský propagandista

Válka na Ukrajině trvá přes dva roky, přičemž žádné rychlé převzetí moci v Kyjevě nepřišlo. Důvodem je, že selhalo plánování a slepě se věřilo zprávám, jak půjde vše hladce, přiznal v rozhovoru pro web banjaluka.net ruský nacionalistický vojenský analytik Michail Zvinčuk, který stojí za dobře informovaným telegramovým kanálem Rybar a v zahraničí školí novináře.

Foto: Profimedia.cz

Michail Zvinčuk

Článek

„Už je jasné, že speciální vojenská operace (SVO, což je ruské označení agresivní války proti Ukrajině) šla jiným směrem, než bylo plánováno, protože se některé plány nerealizovaly. Vidíme, že ani samo plánování nebylo dobré, nějak se slepě věřilo zprávám, že vše je dobré, a slepě se věřilo slibům západních partnerů,“ řekl Zvinčuk v rozhovoru po srbský web.

Narážel tím na zprávy, že Ukrajinci budou ruské jednotky vítat a původní sliby Západu, že Ukrajině nedodá smrtící, těžké nebo útočné zbraně s delším dostřelem.

Armáda se učí bojovat pomalu

Zvinčuk upozornil, že se ruská armáda učí bojovat pomalu: „Nyní jsme se naučili bojovat na úrovni čety, roty a praporu. Na vyšší úrovni jsme se to ještě nenaučili. Teprve teď, když jsme se poučili, jsou vidět chyby na úrovni praporu.“

„Klíčové je, že jsme se naučili přebírat iniciativu, ale jen v určitých lokalitách. Teď bojujeme o jednotlivé domy, není žádný velký nástup. Pokud bychom převzali strategickou iniciativu, pak by byl výsledek jeden týden, jedno město, a ne jeden týden, jeden dům či vesnice,“ dodává analytik s tím, že v některých fázích zlepšení přišlo.

Velkou ofenzívu zatím neočekává: „Ještě nemáme dost shromážděného materiálu, abychom se chopili iniciativy, ale lehce jdeme tím směrem a na cestě zrychlujeme.“ Rusové by podle něj mohli spustit novou ofenzívu, což podle něj dělají, když jsou odmítnuty výzvy Moskvy k míru za čistě ruských podmínek. To by ale ve skutečnosti byla kapitulace Ukrajiny.

Naznačil i místo možné ofenzívy: „Možná v jiné oblasti, v Sumské, aby se toho více dělo v Charkovské oblasti.“ V Charkovské oblasti letos na jaře Rusové zaútočili, rychle postoupili do hloubky osmi, deseti kilometrů, ale pak se jejich postup zastavil a ve Vovčansku uvázli a bojují v místní chemičce.

Stovky Rusů uvázly ve vovčanské chemičce. Ukrajinci je bombardují podle ruského návodu

Válka na Ukrajině

„Myslím si, že v září bude obraz SVO jasnější, dokonce si myslím, že na podzim tohoto roku může konflikt skončit, ale ještě nemůžeme říci jak, jakým způsobem a na jaké úrovni,“ řekl Zvinčuk.

Ukrajina jako polygon

Analytik si stěžoval, že navzdory všem omezením Západu už západní zbraně zasahují na původní území Ruské federace, i když rakety ATACMS tam nedopadají. „Ukrajincům v tom bylo zabráněno, jenže Bělgorod byl pod útokem českých zbraní,“ uvedl analytik. Narážel tím na ostřelování Bělgorodské oblasti z raketometů RM-70, jenomže to je ve skutečnosti jen mírně vylepšený sovětský raketomet grad ráže 122 mm namontovaný na tatrováckém podvozku, tedy upravená sovětská zbraň. Ruská propaganda ji nicméně ráda označuje za českou.

Za dodávkami zbraní Ukrajině vidí taky snahy vyzkoušet nové výrobky: „Ukrajina je pouze cvičištěm pro dodávky a testování nových zbraní, technologií a ekonomických opatření. Je to také místo, kde se testují nové politické a mediální technologie. Všechny strany, které se konfliktu na území Ukrajiny účastní, zkoušejí a zkoumají, jak fungují zmíněné složky.“

Zmínil i projekt White Stork, za nímž stojí bývalý ředitel Google Eric Schmidt a který je zaměřen na umělou inteligenci: „Sjednotili všechny organizace, které dodávaly drony na Ukrajinu, propojili je do sítě a propojili s umělou inteligencí a nyní všechny drony využívají umělou inteligenci a v terénu se učí být mnohem lepší. Jde o obrovský projekt a vyžaduje hodně peněz od investorů. Kdyby nebylo Ukrajiny, nebylo by cvičiště, kde by se něco takového zkoumalo a testovalo. A dělat nějaké škody Rusku je pro ně jen bonus.“

Útoky na rafinerii Rusy bolí

„Západní drony, nebo drony vyrobené ze součástek Západu útočily na naše území. Během první poloviny roku pod kontrolou západních struktur cílí ukrajinské drony na naše rafinerie,“ řekl Zvinčuk, podle něhož to má nepříjemné důsledky a klesá produkce ropných derivátů, na čemž se podílejí i sankce.

Uřízni hlavu, nasaď ji na kůl. Čemu nerozumíš? Šokující odposlech ruského velitele

Válka na Ukrajině

„Bohužel jsme nevyvinuli vlastní technologie rafinace ropy. Nyní je děláme nově, protože všechno, co bylo potřeba pro tok ropy, jsme měli ze Západu. Od odborníků po nářadí. A teď se tito odborníci stali poradci západních zemí a radí jim, kam je nejlepší se trefit. Sankce svým způsobem fungují, protože nemůžeme nahradit technologie mrknutím oka, Západ to ví a ničí naše technologické schopnosti. Protože rafinerie nepracují, ceny paliv stouply o deset procent. To znamená, že během tří měsíců všechno zdražilo o deset procent,“ uvedl Zvinčuk.

Zvyšujeme sázky

Zvinčuk ale taky odhalil ruský přístup: „Zvyšujeme sázky.“ Dal to do souvislosti se změnami v myšlení: „SVO nepobíhá jen na bojišti, ale také v hlavách a kabinetech,“ řekl Zvinčuk a dodal, že může uzdravit ruský národ, když se „přestane věřit ve lži, podvody a iluze“.

V rozhovoru nezapřel, že je ruský nacionalista, který vyzdvihuje pravoslaví. Je přesvědčen, že by se Republika srbská měla odtrhnout od bosensko-chorvatského zbytku Bosny a Hercegoviny: „Nemyslím si, že existuje dobrý nebo špatný čas. Pokud se chystáte něco udělat, použijí to jako záminku, aby něco udělali. Ale když se rozhodujete něco dělat nebo nedělat, myslím, že je lepší něco udělat. Opakovaně jsem mluvil o Republice srbské jako o moderní Spartě. Protože jste vždy v boji. Myslím, že Balkán vzplane, až začnou ostatní konflikty utichat. Když jeden polygon končí, další začíná. Zní to cynicky, ale je to tak. Známe historický vztah Západu k Balkánu.“

Kamkoliv, odkud přicházejí. USA rozšířily povolení Ukrajině útočit jejich zbraněmi v Rusku

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám