Hlavní obsah

Při zařizování minibalkonů je třeba myslet na to, k čemu balkon využijete

Mít aspoň menší balkon je v řadě měst požehnáním, a tak je rozhodně fajn si dát na jejich zařízení záležet. Protože na nich ale není místa nazbyt, je dobré už od začátku myslet na všechny aktivity, které na nich chcete vykonávat. A pak samozřejmě zvolit odpovídající chytré řešení, které bude nejen funkční, ale uspoří i místo.

Foto: Ella James, Nedgis

Na malých balkonech oceníte skládací nábytek ve světlých barvách i lampy kombinované s odkládacími stolky.

Článek

Pokud budete zařizovat malý balkon v klasickém stylu, pak rozhodně přijde vhod na něm mít stůl a židle. To je na mnohých minibalkonech problém. Řešením ale mohou být sklopné stolky, které zavěsíte na zábradlí, a skládací nebo stohovatelné židle. Ty po stolování jednoduše složíte a ještě vám zbyde prostor pro zahradničení nebo cvičení na balkoně.

Foto: Ella James, Tectake

I na těch nejmenších balkoncích se můžete těšit z přítomnosti ptactva. Stejně tak zde můžete rozložit alespoň malý závěsný stolek.

Ti, kteří mají rádi kolem sebe dostatek zeleně, si mohou přijít na své i na malých balkonech. Řešením jsou nejen závěsné rostliny, ale pomohou i poličky na stěnách balkonu, na kterých můžete mít mnohem více rostlin než na malých parapetech. Díky těmto řešením vám nebudou rostliny zabírat cenný prostor na podlaze.

Pokud vám jde jen o efekt a nechcete se na balkoně o rostliny starat, pak můžete směle zvolit umělé rostliny. Mějte ale na paměti, že na malých balkonech jsou hned na očích a měly by tak být věrnou kopií svých rostlinných předloh.

Foto: Agriframes, Bohemia Design Limited, Ella James

Malé balkony nemusí být bez rostlin. Stačí zvolit květináče, které se dají umístit na zábradlí nebo zavěsit.

Při zařizování malých balkonů rozhodně platí, že kdykoliv je možné daný balkonový předmět vybrat v prostorově úspornější variantě, je dobré to udělat. Na balkoně pak můžete vykonávat mnohem víc činností. Bezesporu oceníte i stojany na noviny a časopisy, případně i drobné skříňky na knihy.

Místo knihoven můžete zkusit na zakrytých balkonech sáhnout třeba po prostornějších koupelnových skříňkách z plastu, kterým občasné vlhké prostředí nevadí. Umístíte tak do nich nejen oblíbené knihy na výšku, ale třeba i drobné zahradní náčiní.

Foto: Heavenly Homes and Gardens, Lotus Grill, Hand Made in Britain

Vhod přijde i složitelný stojan na časopisy, který můžete volit v nástěnné variantě. Šikne se i malý bezkouřový gril a stojan na telefon.

Prim budou hrát i taburety s úložným prostorem. Ty poslouží nejen jako dodatečné sezení, ale skryjí spoustu drobných předmětů, které na balkoně využíváte. Exteriér pak bude působit čistším a vzdušnějším dojmem.

Pokud plánujete na malém balkoně i cvičit, pak nezapomeňte na exteriérový koberec. Hodí se například polypropylenové, jejichž vlákna neabsorbují vlhkost, což je právě u  venkovních kousků žádané. Vlákno mají také velmi lehké a manipulace s nimi díky tomu není namáhavá. I kousky z polyetylenu jsou velmi pevné a nesají vodu.

Foto: Traumteppich, MyFace, So Cosy

Nezapomeňte, že i malý balkon můžete zútulnit venkovními koberci a polštáři. Pro chladnější večery se pak hodí i složitelná deka, kterou můžete za poutko zavěsit na stěnu.

U malých balkonů se vyplatí dát si obzvlášť záležet na kvalitě jednotlivých kousků. Využívat je totiž budete často a budou tedy muset snést větší zátěž. Vyhněte se proto levným plastovým židlím a zvolte raději odolné skládací židle z tvrdých dřev, jako je merbau, teak nebo palisandr.

Slunečník může sloužit i jako stolek nebo večerní dekorativní osvětlení

Tipy a trendy
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám