Hlavní obsah

Kam se vydat za výhodnějšími nákupy oblečení a doplňků

V dnešní době, kdy ceny stoupají, hledáme způsoby, jak ušetřit, a přitom si dopřát kvalitní a stylové oblečení. Máme pro vás hned několik tipů na místa, kde najdete výhodné nabídky, ať už preferujete značkové zboží, nebo výběrové second handy či populární swapy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Za slevami do outletu

Outlety se staly oblíbenými nákupními destinacemi pro mnoho lidí, kteří hledají kvalitní značkové zboží za výhodné ceny. Tato nákupní centra nabízejí širokou škálu produktů od oblečení a obuvi po domácí potřeby a elektroniku, často se slevami až 70 % z původní ceny po celý rok. Nabízejí rovněž sezonní výprodeje, při kterých lze módu, ale i jiný typ zboží pořídit opravdu výhodně. Vyplatí se proto sledovat jejich internetové stránky.

Mezi největší české outlety se řadí například Fashion Arena Prague Outlet ve Štěrboholech, který se otevřel v roce 2007. Najdete zde přes 200 obchodů s módou, kosmetikou, hračkami nebo potřebami pro domácnost.

Návrhářky pomalé módy: Jsou mimo trendy a jejich oblečení vydrží věky

Móda a kosmetika

Tip: V outletech se zaměřte zejména na nadčasovou módu, která vám v šatníku vydrží dlouhá léta. Některé obchody nabízejí ikonické kousky, jež najdete i v běžných obchodech, jen například v jiném barevném provedení. Vyplatí se kupovat denim či sportovní oblečení.

Luxus na dosah

Potrpíte si na luxusní značky a k nákupům přistupujete jako k formě zážitku? Pak si udělejte krátký výlet za hranice. Mezi Bratislavou a Vídní se totiž nachází designérský Fashion Outlet Parndorf.

Naleznete zde široký výběr značek od těch dostupnějších až po luxusní, které u nás naleznete pouze v Pařížské ulici. Nechybí například Balmain, Gucci, Longchamp, Prada Versace nebo Galliano. Velkou novinkou, která jistě potěší módní nadšence, je připravované otevření prodejny Alexander McQueen, která v Designer Outlet Parndorf přibude už na podzim letošního roku.

Foto: archiv firmy

Designérský outlet Parndorf připomíná spíše než obchodní centrum městečko plné luxusních butiků.

Celý prostor navíc připomíná luxusní nákupní městečko pod širým nebem, což ocení i váš doprovod, který mezitím může odpočívat na lavičce nebo v originální vídeňské kavárně a dopřát si opravdový sacher.

Nakupování z druhé ruky je trendy

Doby, kdy se lidé často styděli za oblečení z druhé ruky, jsou nenávratně pryč. Dnes jsou vintage úlovky naopak předností.

Pokud hledáte originální kousky a rádi podporujete udržitelnou módu, určitě navštivte některý z výběrových second handů. V Praze a dalších větších městech o ně není nouze. Některé navíc zboží vystavují i na Instagramu a zasílají po celé České republice.

Příkladem je pražský More Than Fashion second hand, který prodává stylové outfity po milovnicích módy. Zde pořídíte nadčasovou a kvalitní módu často ještě s originální visačkou za zlomek původní ceny. Majitelka second handu pro své návštěvnice navíc často chystá i nákupy s přední českou stylistkou Irenou Vokrojovou.

Foto: archiv firmy

1981 Secondhand

Milovnice sběratelských kousků zase mohou navštívit Archive Store Prague, který nabízí kurátorský výběr těch nejstylovějších kabelek a jiných doplňků od světových módních návrhářů. Naleznete zde například i takové skvosty, jako jsou kabelky Celine z éry, kdy hlavní návrhářkou značky byla Phoebe Philo.

Zejména u mladých pak roste na popularitě 1981 Secondhand. Od pravidelných pop-upů, které se konaly pouze párkrát do roka, vyrostl v e-shop a kamenný obchod v Nuslích. Za sedm let fungování má za sebou nejen offline i online store, ale i nespočet dalších pop-upů, eventů a kolaborací s nejrůznějšími značkami, umělci a projekty.

Swapy rostou na popularitě

Swapy neboli výměnné akce oblečení jsou dalším skvělým způsobem, jak obohatit šatník bez utrácení peněz. Swapy fungují na principu výměny: přinesete své staré, ale stále pěkné oblečení a vyměníte ho za kousky, které přinesli ostatní.

Tyto akce jsou skvělé nejen pro vaši peněženku, ale také pro životní prostředí. V Česku jsou swapy stále populárnější a pořádají se v různých městech. Podrobnější informace většinou najdete na sociálních sítích nebo webových stránkách zaměřených na udržitelnou módu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Swapy se konají i na netradičních místech. Na snímku v barokním paláci Savarin, ukrytém v centru Prahy

K největším pořadatelům se řadí Swap Prague, který organizuje pravidelné swapy po celé Praze. Oblečení můžete vyměnit ale i například v rámci Slou Days, Lavrs Marketu, který proběhne letos na konci září, nebo během Fashion očisty, jež probíhá v zimě.

Kodex swapování

  • Na swap se chodí hlavně kvůli tomu, že lokální výměna je nejšetrnější a nejúčinnější způsob ekologického získávání věcí.
  • Na swap čili výměnu nosíme jen věci ve skvělém stavu a čisté, prostě takové, které bychom třeba darovali s radostí svým přátelům.
  • Záměrem je udělat radost ostatním, zbavit se věcí smysluplně a nechat se překvapit, co pro nás swap přichytal.
  • Je dobré si dopředu připravit plán, pak většinou na swapu najdeme právě ten poklad, který potřebujeme, respektive se nám snadněji ukáže. Ohleduplnost k ostatním je zákonem, zrovna tak vracení věcí na svá místa.

Stylistka Kamila Vodochodská: Módní bible neexistuje

Móda a kosmetika

Cesta k udržitelnému módnímu stylu: sustainability, slow fashion a capsule kolekce

Móda a kosmetika
Související témata:

Výběr článků

Načítám