Hlavní obsah

Milan Kňažko se dal na zpěv, první koncert v Česku byl s aplausem vestoje

O hudební dráhu se rozhodl rozšířit své obzory legendární slovenský herec a bývalý politik Milan Kňažko. V osmasedmdesáti letech v sobotu odehrál svůj první samostatný koncert v Česku. Bývalý poradce exprezidenta Václava Havla a exministr kultury Slovenské republiky své šansony uvedl na Valašském špalíčku ve Valašském Meziříčí.

Píseň Čo koho do nás.Video: Aleš Fuksa, Novinky

Článek

„V žertu říkám, že když chce člověk prorazit jako zpěvák, tak po pětasedmdesátce je nejvyšší čas začít,“ řekl Novinkám šansoniér Kňažko.

„Já jsem samozřejmě zpíval i předtím. V divadelních inscenacích i v televizi. Ale pak mě v roce 2019 oslovil Marian Zima s jednou písničkou, abych ji nazpíval. Tak jsem mu řekl, že ano. A později k tomu přibyla další a ještě další a nakonec se z toho nyní stal koncert,“ přiblížil známý slovenský herec.

Hudebník a textař Marian Zima stojí na Slovensku za úspěšným hudebním projektem Story, který spolupracuje se známými slovenskými, ale i českými muzikanty. A Milan Kňažko je jednou z osobností tohoto projektu a zároveň prvním, se kterým dal dohromady celý koncert.

Foto: Aleš Fuksa

Milan Kňažko zpívá šansony.

„Musím uznat, že Milan Kňažko to vůbec nemá snadné, a je obdivuhodné, jak to zvládá. Jednak písně nejsou nejlehčí a jednak při živých vystoupeních do toho vstupují různé stresové faktory jako pořád jiný zvuk či možné technické komplikace, takže to pro člověka, který s tím předtím neměl moc zkušeností, není jednoduché. Ale připravuje se velmi poctivě a doma pravidelně zkouší. Učí se rychle, ale úplně rychle to nejde a ani nemůže jít,“ řekl Novinkám na Kňažkovu adresu Zima.

Texty napsal Kňažkovi doslova na míru, o čemž po sobotním koncertě ve Valašském Meziříčí vypovídal dlouhý potlesk publika vestoje. „Spíš bych to nazval psaním s pomyšlením na to, že to bude zpívat konkrétní interpret. Část skladeb už vznikala s myšlenkou, že je bude zpívat Milan. Jiné, jak jsem předpokládal, on oživil svým vkladem. To, že znějí jako jeho a nikoho jiného, je úžasná věc a sen každého skladatele,“ přiznal Zima.

Koncert Story a Milana Kňažka ve Valašském Meziříčí.Video: Aleš Fuksa, Novinky

Kňažko odehrál i přes svůj věk devět skladeb a při české premiéře podle publika nezklamal. „Má neskutečné charisma a je jedno, kolik mu je let. Je přesně takový, jakého jsem si představovala,“ uvedla jedna z fanynek, která za ním dorazila ze Zlína.

Už nyní Zima domlouvá Kňažkovi další koncerty po Česku. „Ve hře je velký festival v Trutnově v srpnu, pak v září nějaké kluby na Moravě. Na prosinec máme vzácné pozvání od Michala Prokopa na jeho výroční koncert do Fora Karlín. My nehrajeme moc, ať je to pro všechny aspoň malá událost,“ přiznal Zima.

Foto: Aleš Fuksa

Milan Kňažko zpívá šansony.

Kňažko dodal, že ho nová aktivita baví. „Mám okolo sebe skvělé hudebníky, které to baví. A to samé je i se mnou. Těší mě, že můžu zpívat. Při koncertu je i jiná, nová a bližší zpětná vazba od publika. Takže dokud mě lidé nevypískají z pódia a bude je naše hraní těšit, tak to bude těšit i nás,“ svěřil se Novinkám.

„Myslím, že se Milan cítí v poloze zpěváka stále lépe,“ doplnil ho Zima, který v projektu Story, který je volným sdružením muzikantů, spolupracuje i s dalšími známými hudebníky, například Peterem Lipou, Pavolem Hammelem, Zuzanou Homolovou či například Martinem Chodúrem.

Související témata:

Výběr článků

Načítám