Hlavní obsah

Umělkyně Lenka Sárová Malíská: Na kolonádě ve Varech modelky vynesly šperky z porcelánu

Na filmovém festivalu v Karlových Varech jde hlavně o filmy, ale těšíme se i na róby hereček a módní přehlídky. Přední návrhářka Beáta Rajská nám představila svoji aktuální kolekci v sobotu. A byla jedinečná. Šaty modelek zdobila limitovaná kolekce porcelánových šperků od Lenky Sárové Malíské.

Foto: archiv umělkyně

Lenka Sárová Malíská se věnuje autorskému porcelánu, její kolekce jsou vtipné, nadčasové a elegantní.

Článek

„Modelky měly na sobě robustní brože, náušnice, spony ve vlasech a některé v ruce i velké porcelánové štíty jako bojovníci v dobách antiky. Šperky se svým poselstvím vrátily do slavné éry řeckých a římských dějin. Ale samozřejmě jsem v návrzích doplňků vycházela z jedinečnosti každého modelu a snažila se ho decentně podtrhnout,“ říká autorka šperků Lenka Sárová Malíská.

Věnujete se porcelánu i malbě. To není běžné. Kde berete inspiraci?

V malbě mě inspiruje především příroda, její energie a proměnlivost. Snažím se zachytit její krásu a sílu, ale také křehkost a zranitelnost.

V porcelánu mě fascinuje jeho čistota a elegance, ale zároveň schopnost nést v sobě příběh a emoce. Obě tyto oblasti se vzájemně prolínají a ovlivňují. V malbě často experimentuji s texturami a barvami, některé poznatky pak přenáším do porcelánu.

Karlovarský festival přežil komunisty, divoké devadesátky a neztrácí ani v 21. století

Hlas na poušti

Stále navrhujete vzory pro karlovarskou porcelánku?

Ano a vážím si toho, že se podílím na této slavné značce a vtiskuji určitou podobu. Současné trendy v porcelánu směřují k jednoduchosti, eleganci a originalitě. Zákazníci hledají porcelán, který je nejen funkční, ale také esteticky přitažlivý a vyjadřuje jejich osobnost.

Snažím se do svých návrhů vnášet nové nápady, experimentovat s tvary, barvami a dekory, a zároveň respektovat tradici a řemeslnou zručnost karlovarských řemeslníků. A samozřejmě jsem také limitovaná možnostmi výroby.

Porcelán vnímáme jako tradiční, možná i trochu konzervativní materiál. Umí překvapit?

Určitě ano. Lidé na něm oceňují originalitu, hravost a vtip, které se snažím do svých porcelánových objektů vnést. Líbí se jim, když porcelán vypráví příběh, má svou vlastní duši a vyvolává emoce. Často dostávám pozitivní zpětnou vazbu, která mě motivuje k další tvorbě.

Lenka Sárová Malíská

Studovala na Střední průmyslové škole keramické v Karlových Varech, poté v Ústí nad Labem na UJEP, Fakulta umění a designu.

Aktuálně se věnuje volné tvorbě. Pravidelně se účastní mezinárodních sympozií doma i v zahraničí. V roce 2023 se stala zakládající členkou skupiny Volaristů, která tvoří v konceptu nově vznikajícího volarismu (Za ústřední zdroj inspirace přívrženců volarismu se považuje prostředí, v němž tvoří, tedy okolí Volar i město samo).

Má také ráda porcelán. Ručně vyrábí autorské originální kousky. Nabízí limitované edice i jednotlivá solitérní díla. Ať už jde o šperky, či porcelánové nádobí a doplňky.

V čem je tak specifický?

Práce s porcelánem je skutečně velmi náročná a vyžaduje trpělivost, preciznost a zkušenosti. Proces výroby porcelánu zahrnuje mnoho kroků, od přípravy hmoty přes tvarování, glazování až po výpal. Každý krok je důležitý a může ovlivnit konečný výsledek. Největší výzvou je pro mě zachovat si kreativitu a originalitu i přes technická omezení materiálu.

A co máte na porcelánu osobně vy ráda? Jaký je to materiál?

Porcelán je pro mě fascinující, má dlouhou historii a tradici. Je to materiál, který dokáže být zároveň křehký a pevný, jemný a elegantní. Miluji jeho hladký povrch, který odráží světlo a vytváří zajímavé efekty. Porcelán je pro mě symbolem krásy, luxusu a řemeslné zručnosti.

Festival Karlovy Vary | KVIFF

Již 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary letos probíhá od 28. června do 6. července 2024. Dění na červeném koberci jsme sledovali živě. Prezidentem MFF Karlovy Vary je Jiří Bartoška. Hlavními hvězdami letos jsou Geoffrey Rush a představitel Aragorna Viggo Mortensen.

Vím, že se věnujete i dětem. Je skvělé, když tvoří a nejsou u počítače, mobilu…

Ráda pracuji s dětmi a snažím se jim předat svou lásku k umění a řemeslu. V lázních v Karlových Varech pořádáme různé workshopy a kurzy pro děti, kde se mohou seznámit s prací s porcelánem a dalšími materiály. Děti jsou velmi kreativní a mají spoustu nápadů. Je úžasné sledovat, jak se rozvíjí jejich fantazie a jak se radují ze svých výtvorů.

Vím, že jezdíte i na umělecká sympozia…

Umělecká sympozia jsou pro mě velmi cenná. Je to příležitost setkat se s dalšími umělci z různých koutů světa, sdílet s nimi své zkušenosti, učit se novým technikám a inspirovat se jejich prací. Sympozia mi také umožňují vystoupit ze své komfortní zóny, experimentovat a posouvat se dál ve své tvorbě.

FOTO: Historie píšící se tři století. Představuje se český porcelán

Kultura

Na závěr se zeptám. Čeká vás v létě výstava, co plánujete?

Léto bude pro mě velmi nabité. Mám naplánováno několik výstav, například v Osvračíně na Domažlicku, kde s kolegou sochařem Tomášem Dolejšem vystavujeme až do konce října. Další výstava mě čeká v městské galerii v Karlových Varech.

Také se účastním několika uměleckých sympozií, ve Všeradicích, v Horní Blatné ve Volarech. V Plavírně v Otovicích u Karlových Varů pořádáme první umělecký workshop volarismu.

Umělci - volaristé zde budou týden bydlet, tvořit a diskutovat o tomto novém uměleckém směru. Plavírna je pro mě velmi inspirativní místo, které v sobě nese historii a zároveň nabízí moderní prostor pro umělecké vyjádření.

Osudem Lenky Sárové Malíské se stal porcelán

Móda a kosmetika

Beata Rajská: Nejsem jen návrhářka, ale i ekonomka

Móda a kosmetika
Související témata:
Lenka Sárová Malíská

Výběr článků

Načítám