Hlavní obsah

Pocit, že mě nikdo nemá rád, jsem měla třikrát denně, říká k nové roli Hana Vagnerová

Snímek Nikdo mě nemá rád, který se dotýká tématu intersexuality, a to nezvykle ve spojení s armádním prostředím, zamíří do kin až začátkem příštího roku. Jeho tvůrci film představili už v rámci letošního karlovarského filmového festivalu. O svých rolích pro Novinky ve Varech promluvili herci Hana Vagnerová a Martin Finger. Přiznali také s odkazem na název filmu, že pocit, že je nikdo nemá rád, zažívali často. Vagnerová až třikrát denně.

Herci Martin Finger a Hana Vagnerová představili na filmovém festivalu v Karlových Varech film Nikdo mě nemá rádVideo: Česká televize, Novinky

Článek

„Myslím si, že ten pocit jsem v pubertě měla tak třikrát denně. Ještě během studií na DAMU jsem měla také období, kdy jsem měla pocit, že mě nikdo nemá rád. Pak se to zase střídalo s pocity, že mě všichni milují,“ popsala Vagnerová.

„Naštěstí jsem ráda, že ty emoce se uklidnily, a proto bych už tu pubertu prožít nechtěla,“ dodala herečka.

Foto: Česká televize

Hana Vagnerová ve filmu Nikdo mě nemá rád

Snímek Nikdo mě nemá rád pracuje s tématem jinakosti skrze intersexualitu, neboli hermafroditismus jedné z hlavních postav. Intersexualita označuje stav, kdy se člověk narodí s pohlavními znaky typickými pro obě pohlaví.

Podle Vagnerové, která hraje kamarádku hlavní hrdinky, film také ukazuje, jak jsou odchylky, které vybočují od očekávání většinové společnosti, odsuzovány.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Herečka Hana Vagnerová

„Film mi přišel hodně hezký v tom, i to téma je velmi důležité, že nejde o hermafroditismus, ale o to akceptovat jinakost a to, že každý jsme originál a nemusíme zapadat do škatulek, které jsou nějak nastavené,“ zmínila Vagnerová.

Herečka Hana Vagnerová: Hranice lásky nenechají lidi chladnými

Kultura

Děj je přitom zasazen do armádního prostředí. Hlavní hrdinka, kterou hraje Rebeka Poláková, pracuje jako sekretářka na velitelství armády v Praze a má dlouhodobě potíže najít si vhodného partnera. Naději nachází v půvabném a nekonfliktním Martinovi, který ale skrývá tajemství vlastní intersexuality. Role Martina se ujal litevský herec Mantas Zemleckas.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Herečka Hana Vagnerová

Finger mohl využít zkušenosti z vojny

Ve filmu si zahrál také Martin Finger, a to v roli nadřízeného důstojníka hlavní postavy. Novinkám přiblížil vlastní zkušenosti z vojenské služby, kterou podstoupil na přelomu 80. a 90. let.

„Na vojnu jsem nastoupil ještě s tím, že tam jdu na dva roky, ale pak to změnili a byl jsem tam ‚jenom‘ rok a půl, ale i to stačilo,“ uvedl. Finger tehdy sloužil v posádce, která hlídala druhý největší muniční sklad u Mikulovic v Jeseníkách.

„Ptal jsem se jich, co vše hlídáme, a říkali: ‚Hele, to už nikdo neví, tady už si myslí, že jsou tady i atomové ponorky.‘ To mě trochu vyděsilo, ale to ještě armáda nebyla profesionální, teď už je to jinak,“ doplnil herec.

Přiznal, že se s pocity, že jej někdo nemá rád, potýká „pořád“.

Foto: Česká televize

Martin Finger v roli důstojníka ve filmu Nikdo mě nemá rád

I pro něj je téma intersexuality něco, co by mělo být přijímanou součástí společnosti. „Chápu, že jako menšina se na ně upíná pozornost, ale je to fenomén, který mezi nás patří. Není to žádná nová věc, ať už se tak člověk cítí, nebo se tak narodí, takže bych to nepřeceňoval, bral bych to jako součást a rozmanitost našeho života,“ přiblížil.

Za filmem Nikdo mě nemá rád stojí režisérské a scenáristické duo Petr Kazda a Tomáš Weinreb, kteří jsou podepsání například pod filmem Já, Olga Hepnarová. Do kin by měl snímek zamířit v polovině ledna příštího roku. Už nyní jej však tvůrci filmu představili v rámci 58. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary v Domě ČT na Divadelním náměstí.

Transgender herec Richard Langdon o filmu Úsvit: Jsem hrdý na to, co se nám podařilo vytvořit

Na kus řeči

Výběr článků

Načítám