Hlavní obsah

Rodina, přátelé a veřejnost se rozloučili s Janem Schmidem

Aktualizováno

V pražských Strašnicích proběhlo poslední rozloučení s režisérem a hercem Janem Schmidem. Smuteční obřad v tamní velké obřadní síni krematoria byl z rozhodnutí rodiny veřejný. Jeho začátek byl stanoven na druhou odpolední. Zakladatel Studia Ypsilon zemřel 3. června ve věku 87 let po dlouhé nemoci.

Živě: Poslední rozloučení s Janem SchmidemVideo: Novinky

Článek

Schmid patřil k výjimečným mužům českého, respektive československého divadla. Proslul také jako režisér, herec, dramatik, výtvarník a pedagog. Vedle divadla se prosadil také před televizní kamerou. I když v menších rolích, zanechal ve světě filmů a seriálů výraznou stopu.

Diváci si ho mohou pamatovat mimo jiné ze snímků Bumerang (1996), Requiem pro panenku (1991), Jak básníkům chutná život (1987), Buldoci a třešně (1981), Upír z Feratu (1981), Kalamita (1980), případně Ovoce stromů rajských jíme (1969) či Farářův konec (1968).

Foto: Petr Horník, Novinky

Poslední rozloučení s Janem Schmidem

Jan Schmid – muž, který viděl svět jinak

Kultura

Jako výtvarník zase stál dlouhá desetiletí za „tváří“ domovské Ypsilonky. Vytvořil pro ni desítky plakátů k jejím inscenacím.

Zmíněná divadelní scéna na Schmida také zavzpomínala minulý čtvrtek, a to při světové premiéře hry Milana Uhdeho Nanebevzetí doktora Fausta v režii Juraje Nvoty. Zesnulého zakladatele připomněli přítomní minutou ticha. V divadle byla dostupná rovněž kondolenční kniha.

Foto: Petr Horník, Novinky

Smuteční hosté. Na snímku Marek Eben a Martin Dejdar

Jan Schmid (14. června 1936, Tábor – 3. června 2024, Praha)

  • Vyučil se malířem skla. Následovala Střední průmyslová škola v Železném Brodě a UMPRUM v Praze.
  • Od roku 1961 působil jako výtvarník a režisér v Severočeském loutkovém divadle (v pozdějším Naivním divadle) v Liberci. V roce 1963 založil experimentální soubor, který se od roku 1964 nazývá Studio Ypsilon a od roku 1978 působí v Praze.
  • Kromě mateřského divadla příležitostně hostoval jakožto režisér i v jiných divadlech, mimo jiné v Národním divadle. Působil také v České televizi a Českém rozhlase.
  • Od roku 1975 vyučoval na katedře loutkářství DAMU, od roku 1990 vyučoval na katedře alternativního a loutkového divadla. V roce 1994 se habilitoval jako docent, v roce 2003 byl jmenován profesorem.
  • 25. března 2017 získal Thálii za mimořádný umělecký přínos českému divadlu. V roce 2018 obdržel také Státní cenu Ministerstva kultury ČR za přínos divadlu, v roce 2020 Cenu Genia smíchu a v roce 2022 Poctu hejtmana Libereckého kraje za celoživotní přínos v oblasti divadelního umění.

Zemřel Jan Schmid

Divadlo

FOTO: Divadlo Ypsilon slaví 60 let

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám