Hlavní obsah

RECENZE: Forman jako encyklopedické heslo

Letní scéna Musea Kampa v Praze uvádí od roku 2019 divadelní představení inspirovaná jmény české kulturní historie. První bylo věnováno mecenášce umění a zakladatelce Musea Kampa Medě Mládkové, další Martě Kubišové a Janu Werichovi. Letos padla volba na Miloše Formana.

Foto: Petr Kadlec

Marek Adamczyk v titulní roli inscenace Forman

Článek

Život oscarového režiséra poskytuje dostatečně dramatický i inspirativní příběh pro téma, jež autoři inscenace shrnuli v podtitulu Drž se toho snu! Inscenace sleduje Formanovy osudy od dětství, kdy přišel záhy o rodiče a musel se v životě prosadit sám.

V tom jde ještě scénář Daniely Sodomové do detailů, jejichž zřetězením vzniká půda pro ikonický příběh českého selfmademana, ale dále se už inscenace mění jen v encyklopedické heslo Forman, z něhož se vytrácí to, co Formana dělá Formanem, tedy právě ona posedlost a ochota udělat pro realizaci snu vše.

Je to jen obětování partnerských vztahů a rodiny, ale jinak se zdá, že k němu náměty na jeho filmy přicházejí tak nějak samy, ať už jde o filmy z let české nové vlny, či amerických začátků.

Forman: V hlavní roli inscenace o slavném filmaři Adamczyk a Děrgel

Kultura

Inscenací i Formanovým životem čím dál víc jen defilují slavné osobnosti k pobavení diváků. A vše končí natáčením Amadea, takže pro nezasvěceného diváka by se mohlo zdát, že Forman naplnil své ambice návratem do Prahy a na Kampu.

Foto: Petr Kadlec

Inscenace nabízí akční pohybové scény. Zde Miloš Forman (Marek Adamczyk uprostřed) míří se svými dětmi a tchánem na předávání Oscarů.

Nedostatky scénáře zachraňuje akční režie Adély Laštovkové Stodolové. Na bílé stupňovité scéně, kde se vynalézavě pracuje s motivem kufrů i projekcí, režisérka vytváří s herci i tanečníky akční pohybové divadlo.

Krátké taneční vstupy řeknou o Formanovi víc než dialogy, které se zejména v první polovině tříhodinové inscenace místy dost vlečou.

Na druhé premiéře ztvárnil titulní roli Marek Adamczyk. Formana připomíná nejen fyzickou podobou, ale především velkou mírou energie, kterou vkládá do postavy. Vzdor nepříliš štědré nabídce scénáře se mu daří vystihnout Formanovu zarputilost, humor, charisma i jistou bezohlednost ve vztahu k okolí. Roli alternuje Patrik Děrgel, takže určitě stojí za to, vidět obě obsazení.

Foto: Petr Kadlec

Dvojčata Matyáš a Zdeněk Třískalovi v rolích Formanových synů Petra a Matěje

Vřelé přijetí premiéry ukazuje, že Forman se stejně jako zdejší předchozí inscenace stane diváckým titulem. Na Kampě se bude hrát do 2. srpna, kdy ho vystřídají Werich a Marta.

Daniela Sodomová: Forman
Režie: Adéla Laštovková Stodolová, scéna a kostýmy: David Janošek, hudba: Petr Zeman, choreografie: Simona Machovičová. Premiéry 18. a 19. června na Letní scéně Musea Kampa, Praha (psáno z druhé premiéry)
Hodnocení: 65 %

Marek Adamczyk a Patrik Děrgel o Miloši Formanovi: Obdivujeme jeho schopnost jít za snem

Divadlo

Výběr článků

Načítám