Hlavní obsah

Táhni zpátky na Ukrajinu, zm*de, pěnil řidič kamionu. Za urážky cizince dostal trest

Staňkov

Ruply mu nervy a kamionem zablokoval cestu ukrajinskému řidiči BMW. Pak šoférovi sprostě nadával a cloumal jeho autem. Za „násilí proti skupině obyvatelů a jednotlivci“ dostal v úterý 44letý Jan Šefl u Okresního soudu Plzeň-jih peněžitý trest.

Kamioňák nadává ukrajinskému řidiči BMWVideo: Novinky

Článek

Podle zatím nepravomocného rozsudku musí kamioňák zaplatit 14 tisíc korun. „Obviněný se v podstatě k jednání doznal. Reagoval naprosto nepřiměřeně, proto je také trestněprávně postižitelný,“ zdůvodnila soudkyně Martina Soudková.

Incident se stal loni v září ve Stodu na Plzeňsku a byl vyvrcholením sporu mezi řidiči kvůli jejich počínání na silnici.

Podle spisu Šefl nejdřív předjel BMW, a to přes dvojitou plnou čáru. Ve městě potom zastavil kolmo přes silnici, čímž znemožnil cizinci pokračovat. Následně přistoupil k BMW a pokoušel se ho otevřít.

Ústavní soud odmítl stížnost muže, který na D10 vybrzdil auto, v němž zemřel kojenec

Krimi

„Poté, co poškozený řekl, že zavolá policii, a podezřelý uslyšel jeho ukrajinský přízvuk, prostrčil své ruce pootevřeným bočním oknem a cloumal s ním,“ popsala státní zástupkyně Šárka Komorousová.

Doplnila, že Šefl byl na cizince vulgární. Padaly výroky jako ty zku*vený Úkáčko, táhni zpátky na Ukrajinu, ty zm*de, a podobně. „Dále poškozenému vyhrožoval rozbitím huby,“ citovala. Počínání kamioňáka zachytil řidič BMW na video, jež se podařilo redakci Novinek získat a jež se řešilo i u soudu.

Obžalovaný svého jednání litoval a před soudem se hájil, že mu ruply nervy. Poprvé na cestě potkal BMW u Staňkova. „Snažil jsem se ho předjet, ale on prostě neuhnul,“ líčil.

Šefl sice cizince předjel, ale podle jeho slov ho Ukrajinec předstihl. „Zařadil se přede mě a začal brzdit. Musel jsem prudce zpomalit. To se několikrát opakovalo. Už jsem měl vážně vztek,“ připustil.

Poté zastavil ve Stodě a kamion postavil tak, aby šofér nemohl pokračovat. „Šel jsem k němu a chtěl po něm vysvětlení, proč dělá takové prasárny a bezdůvodně mě vybržďuje. Odpovídal mi ukrajinsky. V tu chvíli jsem byl už tak rozjetý, že jsem mu nadával do zku*vených Ukrajinců a několikrát jsem udeřil do bočního okénka, protože nechtěl otevřít,“ přiznal kamioňák, který už loni za jízdu přes dvojitou plnou čáru a zablokování silnice dostal pokutu.

Násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci (z trestního zákoníku)

(1) Kdo skupině obyvatelů vyhrožuje usmrcením, ublížením na zdraví nebo způsobením škody velkého rozsahu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok.

(2) Kdo užije násilí proti skupině obyvatelů nebo jednotlivci nebo jim vyhrožuje usmrcením, ublížením na zdraví nebo způsobením škody velkého rozsahu pro jejich skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině, národnost, politické přesvědčení, vyznání nebo proto, že jsou skutečně nebo domněle bez vyznání, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.

(3) Stejně jako v odstavci 2 bude potrestán,

a) kdo se spolčí nebo srotí ke spáchání takového činu, nebo

b) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.

Poškozený, který je zrovna z Německa, viděl situaci jinak. „Kamion mě předjel. Málem mě stáhnul do pangejtu. Bylo to nebezpečné pro mě i další auta,“ podotkl Ukrajinec.

Uznal, že kamion následně předstihl a brzdil před ním. „Nezastavil jsem ho úplně, aby nevznikla nehoda. Chtěl jsem zavolat policii. Myslel jsem si, že je opilý. Jinak tohle přeci normální člověk neudělá,“ prohlásil. Tísňovou linku údajně kontaktoval proto, aby řidič kamionu už nikoho neohrozil.

Nadávky si nebral osobně. „Kdybych věděl, jak to dopadne, tak bych nikam nevolal. Je mi líto, že s tím má teď starosti,“ dodal.

Právě zmíněné vybržďování vzala soudkyně v potaz, když případ posuzovala. „Bylo spouštěčem nebo motivem jednání obviněného,“ upozornila. Zároveň však připomněla, že Šeflova reakce byla naprosto nepřiměřená.

Kamioňák zablokoval Ukrajince v BMW a sápal se po něm. Vybržďoval mě, hájí se

Krimi

Výběr článků

Načítám