Hlavní obsah

Nepochopený společností se chtěl zviditelnit, zní závěr policie o vrahovi z fakulty

Praha

Půl roku po masové vraždě na filozofické fakultě v Praze se chýlí ke konci policejní vyšetřování, při kterém kriminalisté dospěli k závěru, že za motivací střílejícího studenta byl jeho pocit frustrace. Vnímal se jako nepochopený společností a brutálním činem se chtěl zviditelnit. Duševním onemocněním ale podle znaleckého zkoumání netrpěl a dobře věděl, co udělal.

Foto: Petr Horník, Novinky

Chodba ve 4. patře se zpřístupnila návštěvníkům jako dočasné pietní místo a slouží všem, kteří chtějí uctít památku obětí střelby.

Článek

O závěrech vyšetřovatelů ve středu informoval server Seznam Zprávy s odkazem na své zdroje. Kriminalisté zatím oficiálně veřejnost s výsledky vyšetřování neseznámili, lhůta pro jeho uzavření jim končí za týden.

Krátce před tragédií na fakultě student rovněž usmrtil svého otce, a ještě dva týdny předtím spáchal hrůzný čin v Klánovicích, kde v lese zastřelil muže a jeho dvouměsíční dítě uložené v kočárku.

Podle policistů jednal zcela sám a jeho šílené činy mířily proti celé společnosti, protože se cítil nepochopený lidmi a měl potřebu se zviditelnit.

Policie sdělí závěry vyšetřování střelby na fakultě v červnu. Nejprve pozůstalým

Domácí

Z čeho konkrétně pramenily jeho pocity zmarnění a co bylo spouštěčem tak mimořádně bestiálního chování, z informací serveru od jeho zdrojů nevyplývá.

Jednalo se o úspěšného studenta, který podle všeho neměl hmotnou nouzi, byl ale spíš uzavřený typ a měl problémy s navazováním blízkých vztahů.

Otazníky i po skončeném vyšetřování zůstanou, protože vzhledem k jeho sebevraždě na ochozu fakulty krátce po činu lze závěry učinit jen na základě informací z jeho okolí či dopisu, který po sobě zanechal, a dalších stop.

FOTO: Na Filozofické fakultě se otevřelo Tiché místo

Domácí

Rovněž psychiatři ho již nemohou zkoumat, nicméně soudní znalkyně z dostupných poznatků konstatovala, že netrpěl žádnou duševní chorobou, zejména s ohledem na příčetnost.

Již dříve to uvedla státní zástupkyně Jana Murínová, která na policejní vyšetřování dohlíží.

Vrah navíc v minulosti docházel k psychiatrovi, z psychologického profilu a policejního vyšetřování podle ní ale vyplynulo, že vrah dobře věděl, co činí, a žádné onemocnění z něj nedělalo nepříčetného.

Jak se znalecká zkoumání vypořádala s faktem, že takto příčetný a bez příznaků choroby zastřelil nemluvně v kočárku, nehledě k ostatním činům, zatím není zřejmé.

Pochybila policie při střelbě na fakultě? GIBS není ani po půlroce schopna odpovědi

Domácí

Murínová dříve vysvětlovala, že ne každý pacient psychiatrické ordinace musí být nutně duševně nemocný, přičemž řada lidí vyhledá pomoc odborníků v různých zátěžových situacích.

V daném případě pak ke všemu podle žalobkyně poznatky o povaze jeho léčby nehrají roli ve vztahu k tragédii z loňského roku. Lékaři podle ní nic nezanedbali.

Pro samotné prošetřování je termín ukončení stanoven na 20. června, přičemž policisté mohou požádat o další čas, což ale podle Murínové zatím není pravděpodobné a policie vše stihne.

Vraha z fakulty policie lokalizovala doslova za rohem, za dvacet minut střílel

Krimi

Výběr článků

Načítám