Hlavní obsah

Lidovecký starosta udeřil za covidu aktivistu pěstí do hlavy. Omluvím se, ale už mě nechte, řekl u soudu

Spor mezi starostou Zašové na Vsetínsku Jiljím Kubrickým a místním občanem řeší v těchto dnech vsetínský okresní soud. Případ se vleče už několik let, vše začalo, když starosta muži, jenž si ho během pandemie covidu vyfotil po skončeném zasedání obecního zastupitelstva, udeřil do obličeje a zranil ho.

Soud se starostou ZašovéVideo: Aleš Fuksa, Novinky

Článek

V prosinci 2020, kdy napříč Českou republikou platil nouzový stav v souvislosti s koronavirovou pandemií, vyfotil občan Jan Bolek zastupitele, jak se po skončení zasedání chystají na společnou večeři, mnozí bez roušek a v dobré náladě.

Fotografování spokojených zastupitelů se ale podle Bolka některým z nich nelíbilo, především pak starostovi Kubrickému. Spolu s dalšími lidmi se snažil zabránit tomu, aby společný snímek zastupitelů spatřil světlo světa. Domáhal se okamžitého vymazání fotografie a Bolkova odchodu ze sálu. A když se to lidoveckému politikovi nedařilo po dobrém, po výměně názorů vypěnil a pravačkou se zaťatou pěstí uštědřil aktivistovi ránu do levého oka.

„Byla tak silná, až jsem upadl na zem a pár sekund nic neviděl. Pak jsem zjistil, že krvácím a zavolal jsem policii,“ přiblížil Bolek, který má podle svých slov i tři a půl roku od incidentu zdravotní problémy.

Čunek napadne Česko ve Štrasburku, nelíbí se mu multikulturní rozhodování soudů

Domácí

Bolek se předtím na zastupitelstvu snažil s kolegou zástupcům lidu rozmluvit likvidaci vzrostlé zašovské stromové aleje v souvislosti s protipovodňovými opatřeními.

Foto: Aleš Fuksa

Starosta Zašové na Vsetínsku Jiljí Kubrický (vlevo) se svým právním zástupcem.

Policie Bolkův případ odložila a zabývala se jím přestupková komise radnice ve Valašském Meziříčí. „Ptali se mě na úřadě, jestli mi byla způsobena nějaká újma a jestli ji můžu doložit. Nakonec mi jeden člověk poradil, že jim mám zprvu předložit alespoň doklad o zaplacení devadesáti korun z pohotovosti. Jinak by snad i tam případ odložili a starostův čin by zůstal nepotrestán,“ kroutí hlavou Bolek.

Úřad nakonec lidoveckému starostovi uložil pětisetkorunovou pokutu a dalších tisíc korun musel zaplatit za správní poplatek. A se zdravotní újmou odkázal Bolka k občansko-právnímu řízení při vsetínské pobočce okresního soudu do Valašského Meziříčí.

Zaplatím, omluvím se, chci smír

Líčení se konalo v pondělí. Bolkovi jde především o to, aby se mu starosta omluvil, a to nejen dopisem jemu doručeným, ale i osobně na zašovském zastupitelstvu a v obecním zašovském zpravodaji.

Zároveň žádá o zaplacení peněz za zdravotní újmu a úhradu nákladů spojených s dopravou k lékařům.

Se zaplacením 12 600 a 1840 korun nemá starosta problém, stejně tak nemá problém se omluvit na zastupitelstvu a v obecním zpravodaji. Za to ale žádá smír a konec Bolkova veřejného hanění, které je spojeno s útokem starosty na jeho osobu.

„Nechám to bez komentáře. Stalo se. Bylo to chvilkové. Lituji toho. Vrátit to nejde. Chceme se dohodnout na smíru,“ potvrdil Novinkám starosta Zašové.

Další líčení tohoto občansko-právního sporu, kterého se předtím vzdala i policie, se uskuteční až po letních prázdninách. Při něm už zřejmě bude rozhodnuto o odškodnění i o celkové formě starostovy omluvy.

Soudkyně: Fotografovat mohl

Už nyní však soudkyně Šárka Zemanová měla jasno v tom, že jednání starosty bylo nepřiměřené. „Starosta coby veřejně činná osoba musí snášet i to, že ho někdo fotografuje. Mohl vás fotografovat a měl jste jiné metody, jak by bylo vhodné jednat. Ale to vy už teď jistě víte,“ poznamenala na adresu Kubrického soudkyně.

Kubrický i přes útok na aktivistu a řešení v přestupkové komisi města Valašského Meziříčí zůstal ve funkci starosty Zašové. Opakovaně byl zvolen i před dvěma lety při komunálních volbách.

Vandal podřezal na Valašsku desítky stromů

Krimi

Výběr článků

Načítám