Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Zvířata se týrat nesmějí. U norování to neplatí – Alex Švamberk

Kdyby někdo pustil vydrážděného psa na kočku v koutě místnosti, odkud by neměla kam utéci, výsledek si dokáže každý představit. Pokud by se na to přišlo, majitel psa by zcela oprávněně čelil trestnímu stíhání a hrozilo by mu až šest let, protože by šlo o brutální týrání.

Foto: David Neff, Novinky

Alex Švamberk

Článek

Myslivci však budou moci dál pouštět psy do nor lišek nebo psíků mývalovitých, aby snížili jejich stavy. Minulý týden vládou schválený návrh zákona o myslivosti jim to umožňuje.

Co se děje v liščí noře, nikdo nevidí, ale boj je to krutý, vedený na život a na smrt, a často je při něm zraněn i pes. Pamatuji si, jak mě děda, myslivec, jednou vzal na mysliveckou akci, kde se konaly zkoušky v norování.

Nikdy nezapomenu na tak úděsný zvuk, který vydávala liška, když se pes dostal do umělé nory. Odešel jsem pryč, zatímco myslivci rozjařeně hodnotili výkony psa.

A to jsem docela odolný, chodil jsem do přírodovědeckého kroužku v domě pionýrů, kde byl varan, kterému se občas hodila bílá myš. Krásným bleděmodrým gekonům obrovským s červenými tečkami se přilepšovalo novorozenými, ještě holými myšaty.

Dneska se už nic podobného nesmí. Když jsem se přišel podívat na krmení krokodýlů kubánských do pražské zoo – milovníkem herpetofauny jsem zůstal – dávali jim už zabité potkany, aby netrpěli v čelistech Sapfó a Kalypsó, jak se obě krokodýlice jmenují.

Lišky ani invazivní psíci mývalovití takovou výsadu nemají. Mohou být dále loveni tímto archaickým způsobem, který svou brutalitou nemá daleko k psím zápasům.

Kdyby se nejednalo o lov a výcvik na něj, bylo by porušeno hned několik paragrafů zákona na ochranu zvířat proti týrání, a nejen v případě norované lišky, ale i v případě norníka. Zvířata se mimo jiné nesmějí proti sobě poštvávat, což se při zkouškách norování děje. Lov však má výjimky…

Myslivci norování obhajují, že je potřeba pro snížení početního stavu lišek. Počet takto ulovených lišek přitom klesá a má jen malý podíl na celkovém počtu těchto odchycených zvířat.

Liška se přitom dále vnímá jako škodná, i když tento termín v mysliveckém zákoně už není – srstnatá zvěř se dělí na užitečnou, poskytující zvěřinu a trofeje (i když u těch žádný užitek nevidím, leda se na ně práší) a kožešinovou.

Liška navíc nezpůsobuje zdaleka tak velké škody, jak se uvádí, možná více zajíců zahyne pod lištami žacích strojů. Něco jiného jsou škody v bažantnici, ovšem bažantnice nemají mnoho společného s přírodou, je to taková drůbežárna v lese.

Liška sice může přenášet vzteklinu, od roku 2002 se však na našem území nevyskytl žádný pozitivní případ vztekliny u lišek. Česká republika je navíc od půlky roku 2004 vedena jako země, kde se tato nemoc nevyskytuje.

O potřebě regulovat lišky a likvidovat psíky mývalovité a další invazivní druhy nepochybuji. Otázkou je ale forma, i když žádná likvidace není hezká nebo bezbolestná, na stutox (silný jed) se umírá několik hodin.

Nechci sahat myslivcům do svědomí, ale zdá se mi, že některým se norování líbí, tak jako se některým líbí si bouchnout pro ten atavistický pocit síly nebo kvůli vylitým endorfinům při lovu. Podobné pocity ale mohou zažívat majitelé psů při psích zápasech, které jsou naštěstí zakázané.

Myslivce předělávat nebudu, i když neříkám, že jsou všichni jako děda, který ve vzteku zastřelil svého psa, protože ho neposlechl.

Jde o svéráznou skupinu lidí, jejíž členové vedle sebe kladou mrtvé zajíce a bažanty, jako když kočka přináší chycené myši, což dělali po honu u dědy na zahradě u plotu pod jabloněmi. Budiž, je to tradice, ale spíš to vypadá jako chlubení se, čí auto má větší zrychlení.

Že je norování povolené, i když se postoj ke zvířatům a jejich právům mění, je absurdní. Ve vládou schváleném návrhu zákona o myslivosti norování zůstalo. Přitom někteří členové vlády měli nebo mají domácí mazlíčky, třeba Marian Jurečka.

Maně mne napadá, jak by se premiérovi líbilo, kdyby byl kocour James potrhán psem, který by mu drtil kosti. Asi by nebylo velkou útěchou, že by pak kocoura majitel psa zastřelil, jako to udělají myslivci s potrhanou liškou.

Předseda zemědělského výboru Michal Kučera z TOP 09 sice dal najevo, že s Markétou Pekarovou Adamovou přijdou s pozměňovacím návrhem, který by norování zakázal.

V úspěch moc nevěřím, i když lidovecký ministr zemědělství Marek Výborný připustil, že se když tak může bod změnit. Víme, jak to dopadlo se spotřební daní na tiché víno, lidovci právě s pomocí Výborného dosáhli toho, že zavedena nebyla. A myslivecká lobby je ještě silnější než ta vinařská.

Pokud se ale zákon neupraví, koalice Spolu může zapomenout na hlasy lidí, jimž jde o práva zvířat. Vedení koalice by si to mělo uvědomit. A buď lidovce srovnat do latě, aby nehájili krutý archaický způsob lovu, nebo zvážit, zda by nebylo lepší se s nimi rozloučit. Zas tak velkou podporu voličů nemají.

Výběr článků

Načítám