Hlavní obsah

Žena koupila v bazaru vázu za necelou stovku. Jde o 1800 let starý mayský artefakt

Clinton

Ženě z Washingtonu se v jednom marylandském bazaru zalíbila replika mayské vázy za 3,99 dolaru (93 korun), a tak si ji odvezla domů. Za nějaký čas se však ukázalo, že jde o originální kousek, jenž může být starý až 1800 let. Bezpečí najde v mexickém muzeu.

Foto: Profimedia.cz

Mayské artefakty (ilustrační foto)

Článek

Anna Lee Dozierová z Washingtonu si před časem na výletě do nedalekého města Clinton pořídila v bazaru vázu odkazující na tradiční mayskou keramiku. „Vypadala docela stará, ale myslela jsem si, že to bude nějaká replika pro turisty, stará tak dvacet až třicet let,“ citoval ji server UPI s odvoláním na stanici WUSA-TV. To však nepředstavovalo žádný problém, protože za čtyři dolary to byla dobrá koupě, i kdyby tuto vázu vyrobili třeba jen před týdnem.

Události však nabraly nový směr začátkem letošního roku, kdy Anna pracovně navštívila Mexiko a při té příležitosti se zašla podívat do Antropologického muzea. Tam si totiž všimla, že některé vystavené předměty se nápadně podobají její váze. Pracovník muzea jí proto doporučil, aby se po návratu pro všechny případy obrátila na mexické velvyslanectví v USA.

Anna tedy na ambasádu poslala rovnou i fotografie své vázy, doplněné o rozměry, a odpověď ji značně překvapila: pravděpodobně jde o autentický mayský artefakt, datovaný do období let 200 až 800 našeho letopočtu.

Nedávno tak Anna společně se svou rodinou předala vzácnou vázu mexickému velvyslanci ve Spojených státech Estebanu Moctezumovi Barraganovi. A zároveň si dost oddychla.

„Jsem nadšená, že jsem se mohla podílet na této repatriaci, ale také jsem ráda, že zmizí z mého domu. Mám totiž tři malé kluky a jímá mě hrůza, že by se po skoro dvou tisících let rozbila zrovna u nás doma,“ řekla při předávacím ceremoniálu. Váza pak krátce nato zamířila do Mexika, kde se stane součástí některé z muzejních expozic.

Jde v relativně krátké době již o druhý nález vzácné vázy v amerických bazarech. Loni vzbudil pozornost kousek, jenž byl rovněž za 3,99 dolaru na prodej v dobročinném obchodě ve Virginii. Vyšlo totiž najevo, že jde o dílo slavného designéra Carla Scarpy z roku 1942, které se následně v aukci prodalo za 107 100 dolarů (při dnešním kurzu téměř 2,5 milionu korun).

Váza, kterou žena koupila za necelou stovku, se v aukci prodala za skoro 2,3 milionu

Koktejl

Výběr článků

Načítám