Hlavní obsah

Záhada v nevadské poušti. Objevil se tam další skleněný monolit

Zvláštní úkaz vyrostl uprostřed národní přírodní rezervace v Nevadě. Ze skal vyčnívá podivný skleněný monolit. Úřady ho z odlehlého pohoří nedaleko Las Vegas odstranily. Zůstává po něm však spousta otazníků.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záhadný monolit na vrcholu Gass Peak v Nevadě

Článek

Třpytivý obdélníkový hranol svým reflexním povrchem napodobuje rozlehlou pouštní krajinu obklopující horský vrchol. Odkud se však objekt vzal? To je záhada, kterou se snaží vyřešit americký Úřad pro ochranu ryb a volně žijících živočichů, který se o ní dozvěděl v pondělí prostřednictvím příspěvku na sociálních sítích.

Lasvegaská policie na sociální platformě X uvedla, že členové její pátrací a záchranné jednotky našli o víkendu záhadný objekt poblíž vrcholu Gass Peak, který je součástí rozlehlé pouštní národní rezervace pro volně žijící živočichy. S výškou 2114 metrů patří mezi nejvyšší vrcholy v oblasti severně od Las Vegas.

„Vidíme spoustu podivných věcí, když se lidé vydávají na túry, jako například nepřipravenost na počasí, nedostatečný přísun vody,“ napsal policejní odbor. „Ale podívejte se na tohle!“

Dostat takovou věc na kopec, kam nevedou žádné silnice, a usadit ji v krajině pár kilometrů od hranic pouštního velkoměsta tak, aby si toho nikdo nevšiml, jistě nebylo snadné. Monolit byl vysoký asi tři metry.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Zpevňující kovové tyče, tzv roxory, které trčí z povaleného monolitu, ukazují, že rozhodně není mimozemského původu.

Jedná se o poslední z řady záhadných lesklých sloupů, které se po celém světě objevují přinejmenším od roku 2020.

V listopadu téhož roku byl podobný kovový monolit nalezen hluboko v krajině připomínající Mars v červené skalnaté poušti v Utahu. Poté následovala pozorování v Rumunsku, střední Kalifornii a na proslulé Fremont Street v centru Las Vegas.

Všechny ale zmizely stejně rychle, jako se objevily. K autorství těch amerických se v náznacích přihlásil umělec Matty Mo. Kdo stojí za těmi evropskými, zůstává zatím záhadou.

Autor záhadných monolitů odhalen

Koktejl

Nutno dodat, že objektům se říká monolity, protože lidem připomínají legendární monolit ze sci-fi snímku 2001: Vesmírná odysea.

Objevil se čtvrtý monolit. Tentokrát na britském ostrově Wight

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám