Hlavní obsah

V jezeře kolem Popelčina zámku záhadně hynou ryby

V jezeře kolem saského loveckého zámku Moritzburg, kde se před více než 50 lety natáčela legendární filmová pohádka Tři oříšky pro Popelku, ze záhadných důvodů hynou ryby. Problém je tak velký, že organizátoři zdejšího tradičního triatlonu, který se uskuteční o nadcházejícím víkendu, museli ze soutěže vypustit plavání, takže se bude bojovat jen ve dvou disciplínách.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Moritzburg

Článek

Z oblíbeného triatlonu zůstane jen duatlon, posteskl si deník Bild. „Bohužel vás musíme informovat, že plavání musíme ze zámeckého triatlonu Schloss-Triathlon Moritzburg 2024 zrušit, a to na všechny vzdálenosti,“ uvedli organizátoři akce.

„Důvodem tohoto rozhodnutí je úhyn ryb v zámeckém rybníku, který dosud nebyl zcela objasněn,“ dodali pořadatelé s tím, že chtějí pro všechny účastníky vyloučit jakákoli zdravotní rizika.

Německý zámek Moritzburg čelí žalobě kvůli výstavě o Šafránkové

Evropa

V zámeckém jezeře v posledních dnech uhynulo mnoho kaprů. Správci areálu příčinu neznají, měla by ji ale objasnit analýza vzorků zdejší vody. Její výsledky se očekávají nejdříve koncem týdne.

„Něco tam musí být“

„Ten úbytek ryb není přirozený. Něco tam musí být,“ potvrdil televizi Mitteldeutscher Rundfunk šéf regionální správy rybníků Henry Lindner. Podle něj by mohl být problém v kvalitě vody nebo nějaké chorobě, která pronikla do jezera.

Ze tří disciplín v každém případě zůstanou v tomto ročníku moritzburského triatlonu jen dvě - cyklistika a běh.

Zámek Moritzburg, kterému se přezdívá „perla saského baroka“, leží na umělém jezerním ostrově ve stejnojmenné obci asi 14 kilometrů severozápadně od Drážďan.

V roce 1973 se v jeho exteriérech i interiérech natáčela slavná česko-německá pohádka Tři oříšky pro Popelku (v němčině Drei Haselnüsse für Aschenbrödel), která je i ve Spolkové republice velmi populární.

Natáčecí místa známých českých pohádek: kde se točily a kam se podíváte i dnes

Tipy na výlety

Výběr článků

Načítám