Hlavní obsah

Lokální volby rozhodl hod mincí. Vítězka se však stejně neradovala

Eugene

Ve městě Eugene, které leží v americkém státě Oregon, došlo minulý týden k zajímavému patu. Rovnost hlasů mezi dvěma kandidátkami rozhodoval hod mincí, ale dáma, na jejíž stranu se štěstí přiklonilo, nakonec podle zákona stejně nemohla vítězství přijmout.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Americký volební systém může na první pohled působit poněkud neuchopitelně a zmateně, ale velmi zhruba se dá říci, že v základním principu i na nižších úrovních funguje jako v případě prezidentských voleb.

To mimo jiné znamená, že i do voleb v osmém okrsku v oregonském městě Eugene strany nominují své kandidáty na základě lokálních primárních voleb a jejich vítězové se pak o přízeň voličů utkají mezi sebou.

Jenže právě zmíněný osmý okrsek je prakticky nedobytnou pevností demokratů, a tak tam republikáni ani žádného kandidáta nenominovali. V takovém případě pak republikánští voliči hledali svého kandidáta prostřednictvím speciální volby, kdy na lístek mohli napsat libovolné jméno z omezeného seznamu těch, kteří by byli oprávněni ve volbách kandidovat.

Lisa Fargalaová

V těchto „falešných primárkách“ pak získaly nejvíce hlasů dvě kandidátky. Tou první byla Lisa Fargalaová, která zvítězila v regulérních demokratických primárních volbách, a druhou Doyle Canningová, která s Fargalaovou v primárkách prohrála, informoval server Oregon Capital Chronicle.

Obě dámy získaly po sedmi hlasech, takže o vítězce musel rozhodnout los. Ten se v minulosti v Eugene vždy prováděl vrháním kostky, ale tentokrát se úředníci rozhodli pro hod mincí.

V něm zvítězila Canningová, ale ve výsledku jí to k ničemu nebylo. Podle oregonských zákonů totiž kandidát poražený v primárních volbách nesmí přijmout kandidaturu žádné jiné strany.

Doyle Canningová s rodinou

Doyle Canningová tento výsledek přijala se smíchem, ale podle svých slov je moc hrdá na to, že státní tajemník řídil volby tak důsledně, spravedlivě a transparentně. Případ by pak podle ní měl být poučením, aby politické strany stavěly kandidáty do všech voleb. „Jsem si jistá, že kdyby republikáni nominovali kandidáta, dostal by více než jen sedm hlasů,“ je přesvědčena Doyle Canningová.

V následujících „ostrých“ volbách tak bude pravděpodobně jedinou kandidátkou vítězka demokratických primárek Lisa Fargalová. Republikáni však ještě mají možnost svolat okrskovou schůzi a na ní ještě narychlo vybrat i svého vlastního kandidáta.

Dva kandidáti na starostu získali v USA stejně hlasů. O vítězi rozhodl vrh kostkou

Koktejl
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám