Hlavní obsah

Hvězdná kapela, jejíž jméno jste asi nikdy neslyšeli. Korejci otestují Evropu na Glastonbury

Z pohledu na desítku nejprodávanějších alb loňského roku, kterou vydává Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI), zřejmě běžný český posluchač příliš moudrý nebude. Hned v devíti případech jde totiž o korejská uskupení, která v prodejích svých alb drtí zbytek světa. Jedinou výjimkou zastupující západní svět je Taylor Swift, ta však na rozdíl od kapely Seventeen nebude hvězdou letošního festivalu Glastonbury, jenž začíná už ve středu.

Foto: Profimedia.cz

Fanynky stojící frontu na nové album Seventeen

Článek

Při pohledu na páteční program na hlavní Pyramide stage vypadají korejští Seventeen jako chudý příbuzný. Jejich jméno není evropským posluchačům tak známé, obzvlášť ve srovnání s anglickou zpěvačkou PJ Harvey či britsko-albánskou Dua Lipou. Obě dámy na festivalu vystoupí ve stejný den.

Jenomže třináctičlenná k-popová kapela vloni ve své zemi prodala přes 16 milionů alb, a tak je vcelku logické, že pozvánka z prestižního evropského festivalu na sebe nenechala dlouho čekat. I když budou vystupovat „jen“ odpoledne.

Na festivalu, který vloni navštívilo přes 200 tisíc lidí, to nebude mít výhradně chlapecká kapela snadné. Frontman S. Coups, vlastním jménem Choi Seung-cheol, slibuje, že představení se dotkne nejen fanoušků korejského popu, ale i ostatních návštěvníků. Jak ale připomíná britská BBC, na ostrovech jsou zatím vůči tomuto hudebnímu stylu „chladní“.

Možná vás napadá otázka, proč se kapela jmenuje zrovna Seventeen (Sedmnáct), když členů je „pouze“ třináct. Vysvětlení je snadné, jen to chce trochu počítání. Třináct členů, tři jednotky, jedna skupina. V součtu sedmnáct.

Seventeen mají za sebou několikaletou minulost. Uskupení se dávalo dohromady za dohledu zábavní společnosti Pledis od roku 2015 v pistáciově zeleném sklepě, odkud byl několik let vysílán i pořad Seventeen TV. Bez scénáře, bez střihu, zato s možností vybrat si úhel pohledu, z něhož chcete denní chleba kapely sledovat. Klidně celé hodiny.

Na svoji britskou show může skupina vybírat z repertoáru 140 písní. O tom, zda si korejští hudebníci navždy získají srdce návštěvníků Glastonbury, lze spekulovat, jisté však je, že show to bude po asijském způsobu velkolepá, plná tanečních kreací a chytlavých melodií.

Elton John se s Anglií nemohl rozloučit lépe než na Glastonbury

Kultura

Výběr článků

Načítám