Hlavní obsah

Ara hyacintový strávil na útěku tři dny, po celý čas byl blízko své domovské zoo

Dobrou zprávu ve čtvrtek vypustili ošetřovatelé zlínské zoologické zahrady na sociální sítě. Po třech dnech se jim podařilo odchytit papouška, který unikl, možná s neúmyslnou pomocí některého z návštěvníků, z průchozí voliéry Guynas v areálu zoo.

Foto: Zoo Zlín

Ara hyacintový v Zoo Zlín

Článek

Vzácný ara hyacintový unikl v neděli z rozlehlé průchozí voliéry, kterou Zoo Zlín vybudovala před šesti lety, chytili ho ve středu.

„Vzhledem k tomu, že nebyla porušena nerezová síť, která slouží jako opláštění celé voliéry, je možné, že papouška vypustil nedopatřením některý z návštěvníků,“ přiblížila Zoo Zlín na sociálních sítích.

Ošetřovatelé se původně domnívali, že by se zhruba metr dlouhý papoušek mohl rozletět do širšího okolí Zlína. O to větší pro ně bylo překvapení, když jej návštěvníci už po pár dnech spatřili v areálu zoologické zahrady.

Sameček žirafy přišel v olomoucké zoo na svět s otokem mozku

Domácí
Foto: Zoo Zlín

Ara hyacintový v Zoo Zlín

„Po celou dobu se zřejmě zdržoval v areálu zoo nebo v blízkém okolí. V úterý se nám jej podařilo lokalizovat poblíž tropické haly,“ vysvětlila Zoo Zlín.

Od té doby jeho pohyb chovatelé téměř nepřetržitě monitorovali. Jeho úspěšný odchyt se jim vydařil během středy v odpoledních hodinách. Papoušek ara hyacintový tak už je v pořádku zpátky u svého hejna.

Foto: Zoo Zlín

Ara hyacintový v Zoo Zlín

Zlínská zoo chová největší počet arů hyacintových ze všech českých a slovenských zoologických zahrad. Návštěvníci však spatří jen některé z nich. Ve voliéře jsou pouze nehnízdící ptáci. Další chová zahrada ve svém zázemí, kam nemá veřejnost přístup.

Ara hyacintový je největší ze šestnácti druhů arů. Peří má tmavě kobaltovou barvu, na obličeji jsou dvě holé oblasti. Oči a spodní stranu zobáku zdobí žlutý pruh. Obrovský šedočerný zobák je silně zakřiven a ostře zašpičatělý. Ara jím dokáže rozlousknout i kokosový ořech. Ve volné přírodě žije v hejnech do šestnácti jedinců, hejno tvoří jednotlivé páry. Dospívají v sedmém roce života. Hnízdí v dutinách palem. Rodiče společně pečují o vylíhlá mláďata čtyři měsíce na hnízdě. Dožívají se kolem 60 let.

Počty těchto papoušků se ve volné přírodě odhadují na méně než 4000 kusů. Jde o ohrožený druh chráněn smlouvou CITES, při které platí úplný zákaz volného obchodování.

Podobný klenot jako panda. V Plzni se narodil pozoruhodný kamzík

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám