Hlavní obsah

Za desítkami webů plných ruské propagandy stojí jen jeden Američan

Ruskou propagandu nevytvářejí jen oficiální média a trollové zaplňující sociální sítě proruskými vyjádřeními. Lze ji najít i na velmi seriózně vypadajících stránkách, jejichž názvy často připomínají jména předních médií, jako jsou New York News Daily, The Chicago Chronicle, The Miami Chronicle, The Boston Times nebo The Houston Post či DC Weekly. Stojí za nimi Američan John Mark Dougan, který emigroval do Ruska a získal ruské občanství.

Foto: Facebook / John Mark Dougan

John Mark Dougan

Článek

Byt má plný serverů a dalšího počítačového vybavení. S pomocí dostupných nástrojů umělé inteligence, jako jsou ChatGPT a Dall E-3 plní stránky 160 pseudomédií články.

Mnohé zmiňují aktuální události, ale jsou mezi nimi i čisté propagandistické výmysly, u kterých si jsou organizace monitorující dění na síti jako NewsGuard nebo Recorded Future či mediální forenzní centrum Clamsonovy univerzity jisté, že za nimi stojí ruská propagandistická mašinerie a ruské tajné služby, napsal list The New York Times.

Na falešném webu San Francisco Chronicle stálo, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pašoval z Argentiny 300 kg kokainu, a The Boston Times uvedly, že CIA pracovala s Ukrajinci na podkopání prezidentské kampaně Donalda Trumpa.

Rusko plánuje útoky po celé Evropě, varují rozvědky

Evropa

Jedna Douganova doména zveřejnila, že bratr britského krále unesl a zneužil děti na Ukrajině a příbuzní a přátelé Zelenského si kupovali tajně luxusní nemovitosti a jachty.

Dougan se hájí slovy: „Západ neustále lže o každém aspektu tohoto konfliktu. Proč by měla moci jen jedna strana vypovídat svůj pohled?“

Jak vše Dougan stíhá, ukázala zpráva společnosti Recorded Future. Ta identifikovala 57 domén spojených s Douganem, za pouhé dva dny se přitom objevilo 103 nových domén. Dougan využívá systémy umělé inteligence, která je podle analytika Clémenta Briense levnější než armáda trollů.

Využívá přitom servery v Kalifornii, aby se zamaskovalo napojení na Rusko.

Masivní dopad

Organizace NewsGuard uvedla, že jen mezi loňským zářím a květnem byly Douganovy portály zmiňovány nebo se na ně odkazovalo v článcích i na sociálních sítích skoro 8000krát. Vidělo je více než 37 milionů lidí.

Zakladatel NewsGuard Steven Brill, který sledoval dlouhé měsíce Douganovy výtvory, varoval, že představují „masivní invazi do amerického zpravodajského ekosystému“. „Není to jen nějaký chlápek, který sedí ve sklepě v New Jersey a něco ťuká na podvodný web,“ zdůraznil.

Dougan pro list The New York Times popřel, že by s těmito stránkami měl co do činění, ale digitální stopy stránek a domén to potvrzují. Jeho známý Jose Lambiet navíc prozradil, že se mu v lednu Dougan přiznal, že stránky vytvořil sám. Oba muži se přitom přátelí více než dvacet let.

Rád si prý vymýšlí

Dougan zároveň tvrdí, že mu Rusko nic neplatí a že vše financuje sám z výnosu prodejů bezpečnostních zařízení, která navrhl pro čínskou firmu. Lambiet ale upozornil, že si Dougan rád vymýšlí.

Dougan je schopný, využívá nejmodernějších dostupných prostředků a ještě má tendenci si to se svými protivníky vyřizovat. Loni telefonoval Brillovi a vydával se za agenta FBI. K tomu se Dougan tento týden přiznal.

Vadilo mu, že NewsGuard v únoru 2023 kritizovala platformu YouTube, že umožňuje zveřejňovat videa papouškující ruskou propagandu o válce na Ukrajině. Bylo mezi nimi i několik Douganových článků.

Dougan pak zveřejnil i výňatky z rozhovoru s Brillem i se satelitním záběrem Brillova domu na předměstí New Yorku v okrese Westchester County. Tento výpad spustil vyšetřování FBI. Ochránci zákona zjistili, že hovor byl veden z Ruska. Tam Dougan emigroval v roce 2016.

Od námořní pěchoty přes policii k do Ruska

Důvod k emigraci je přitom prostý – v USA čelí Dougan několika trestním stíháním. Na Floridě je na něj vydán zatykač kvůli podezření ze spáchání 21 trestných činů v rámci vyřizování si účtů s šerifem Palm Beach.

Dougan strávil čtyři roky v americké námořní pěchotě, kam nastoupil výměnou za to, že nebude stíhán za ujíždění policistům. Ti ho chtěli pokutovat za překročení rychlosti.

Po odchodu od námořní pěchoty sloužil jako policista v okrese Magnolia Park a následně v kanceláři šerifa v Palm Beach. Krátkou dobu taky byl na stanici v Maine, odkud ho zakrátko vyhodili kvůli sexuálnímu obtěžování. Vrátil se na Floridu a na sociálních sítích se začal trefovat do nově zvoleného šerifa Palm Beach Rika L. Bradshawa, kterého obviňoval z korupce.

Na Floridě a v Maine čelí obviněním, že v době, kdy pracoval jako policista, použil při výkonu služby nadměrnou fyzickou sílu. V Maine zase sexuálně obtěžoval ženu.

Foto: Profimedia.cz

John Mark Dougan také pro ruská média dělal rozhovor se zadrženým britským bojovníkem Aidenem Aslinem

Dougan se také vydával za bohatou dědičku Jessiku. Pod touto identitou chatoval s bývalým šéfem detektivů Markem Lewisem, který Dougana vyšetřoval kvůli kritice šerifa. Chat si bez jeho vědomí nahrál, což je trestné.

V útocích na šerifa pokračovala jím provozovaná stránka DC Weekly. Když v únoru 2022 Rusko napadlo Ukrajinu, začal tento web zveřejňovat články o válce na Ukrajině z ruského pohledu. Následně se Dougan plně zapojil do ruské propagandistické mašinerie. Využil prokremelská vyjádření a nahrávky z obskurních kanálů, které přetiskl server DC Weekly, z nichž text převzala ruská média.

John Mark Dougan také pro ruská média dělal rozhovor se zadrženým britským bojovníkem Aidenem Aslinem.

Nyní panují obavy, že se bude pokoušet ovlivňovat volby.

Lavrov schvaluje rozsudky smrti nad zahraničními vojáky

Evropa
Související témata:
Trollí farmy

Související články

Výběr článků

Načítám