Hlavní obsah

Slibovali rozvoj, místo toho CZC.cz v tichosti ruší pobočky

Praha

Ještě v minulém týdnu se polské tržiště Allegro dušovalo, že se chystá rozvíjet dvojku na trhu s elektronikou CZC.cz. Místo toho ale v tichosti v posledních měsících zavírá pobočky tohoto e-shopu. Na dotazy, kolik prodejen bylo uzavřeno, zástupci společnosti nereagují.

„Dvojky to uměj za míň,“ hlásala reklama na CZC.czVideo: CZC.CZ

Článek

Na rušení poboček upozornili Novinky.cz samotní čtenáři. Šlo o reakci na dřívější článek, ve kterém se rozebíralo, zda se chystá konec CZC.cz, či nikoliv. Podle zákulisních informací měl totiž původní e-shop letos v létě zaniknout, nahradit jej měla pouze záložka na tržišti Allegro – po boku tisíců dalších prodejců.

„CZC pokračuje dál a zboží prodává aktuálně paralelně na svém původním e-shopu na doméně CZC.cz a také na novém CZC shopu na platformě Allegro. Značku CZC bude Allegro nadále podporovat a kamenné prodejny i služby na nich poskytované plánuje rozšířit,“ stojí v oficiální tiskové zprávě Allegra.

Blíží se konec CZC.cz? Věčná dvojka míří na polské tržiště

Internet a PC

Skutečnost je ale zcela jiná, pobočky naopak ubývají – podle čtenářů, kteří se na Novinky.cz obrátili, byly zrušeny prodejny například v Ústí nad Labem či Praze.

Novinky.cz se proto snažily přímo od mediálních zástupců Allegra zjistit, kolik poboček bylo v posledním roce zrušeno – nebo naopak, kolik jich přibylo. Dotaz však zůstal celých 24 hodin i přes opakované urgence nezodpovězen.

V roce 2018 k příležitosti 20. výročí, tedy ještě před převzetím Allegra, se CZC.cz chlubilo, že má v Česku již 72 poboček, což je možné dohledat přímo na webu tohoto e-shopu. V základních informacích o společnosti, kde je již Allegro uvedeno jako majitel, se pak dozvíte, že poboček je v tuzemsku více než 55.

Pokud se ale snažíte pobočky vyhledat přímo mezi výdejními místy, zobrazí se vám jich už jen 51. Je tedy evidentní, že místo rozvoje se počet poboček zmenšuje.

Počet zaměstnanců klesá

S informacemi o rozvoji nekoresponduje ani fakt, že se počet zaměstnanců značně snížil a většina stávajících zaměstnanců již byla včleněna do hierarchie Allegra. Podle profesní sítě LinkedIn byl snížen stav zaměstnanců CZC.cz za posledních šest měsíců o devět procent.

Na dotaz, jak výrazně byl počet pracovních míst zredukován, zástupci Allegra od minulého týdne také neodpověděli.

Foto: repro CZC.cz

V roce 2018 CZC.cz hlásalo, že má přes 72 poboček.

Foto: repro CZC.cz

V základních informacích o společnosti je uvedeno, že má CZC.cz přes 55 prodejen.

Foto: repro CZC.cz

Ve vyhledávači je aktuálně k dispozici pouze 51 prodejen.

Změna plánů?

Novinky.cz informovaly o blížícím se konci CZC.cz – alespoň v té podobě, jak ho známe – již zkraje minulého týdne. Firma totiž podle informací serveru GeekBoy chystala vypnout původní web CZC.cz a značku využívat výhradně v rámci svého vlastního tržiště na Allegru.

Novinkám ještě před publikací článku totožnou informaci potvrdila také zaměstnankyně Allegra, která původně zastávala manažerskou pozici v CZC.cz. Redakce její jméno zná, jeho zveřejnění si ale nepřála.

K vypnutí původního shopu mělo dojít podle jejích informací buď 1. července, nebo 1. srpna letošního roku, tedy ještě v průběhu letních prázdnin.

„Původně se plánovalo, že k uzavření CZC.cz dojde až zkraje roku 2025. Zákazníci se ale evidentně nechali zlákat velkými slevami, které Allegro novým uživatelům nabízelo, a tak se plány na konec CZC.cz uspíšily,“ prozradila zkraje týdne Novinkám bývalá manažerka CZC.cz, která nyní působí přímo v Allegru.

Negativní ohlas Allegro zaskočil

Další zaměstnanec CZC.cz minulý týden ve středu Novinkám potvrdil, že vypnutí webu bylo skutečně naplánováno na letošní prázdniny. „Negativní ohlas v médiích i mezi zákazníky vedení Allegra zaskočil,“ komentoval to, proč Allegro vypustilo do světa tiskovou zprávu o tom, že CZC.cz nekončí.

Jméno zaměstnance Novinky.cz znají, ale respektují jeho přání jej nezveřejňovat. Stejně jako bývalá manažerka se totiž obává možné ztráty zaměstnání.

Foto: repro CZC.cz

Dosavadní stránky CZC.cz.

Foto: repro Allegro.cz

Záložka s obchodem CZC.cz na internetovém tržišti Allegro.

Lákají na atraktivnější ceny

Dramatických změn na webu CZC.cz si mohli zákazníci všimnout již v minulých měsících. U jednotlivých produktů mohli na e-shopu narazit na bannery, které je lákaly na nákup stejných položek na Allegru za nižší ceny.

Polský internetový gigant se tak evidentně snažil přetáhnout zákazníky, kteří byli zvyklí nakupovat na CZC.cz, na své vlastní internetové tržiště. V květnu dokonce provozovatelé Allegra ještě přitvrdili, když zveřejnili výzvu: „Otvíráme nový CZC shop na Allegro.cz! Top ceny, obří výběr a doprava gratis.“

Právě tehdy si CZC.cz otevřelo záložku na velkém internetovém tržišti, která však s původním obchodem nemá kromě názvu příliš společného. Nabídka produktů je daleko skromnější a web přišel o svůj oceňovaný vyhledávač zboží, přehledné kategorie a doplňkový obsah – uživatelské recenze, velké diskuzní fórum či vlastní magazín s technickými zajímavostmi.

Na Allegru podle nejnovějšího oznámení pravidelně nakupuje 1,6 milionu Čechů a přes půl milionu z nich již využívá věrnostní klub Allegro Smart. Uvedené číslo však nereprezentuje zákazníky CZC.cz, ale celé polské tržiště.

Nevydařený obchod

V listopadu 2021 koupilo Allegro WEDO a Mall Group, do které spadá i obchod CZC.cz, od skupin PPF, EC Investments Daniela Křetínského a Rockaway Capital Jakuba Havrlanta. Výše transakce činila v přepočtu zhruba 23 miliard korun, přičemž účetní hodnota přesahovala 21 miliard.

Už v roce 2022, jen pár měsíců po definitivním převzetí nových akvizic, však Allegro zaevidovalo nepeněžní ztrátu, když účetní hodnotu Mallu a WEDO přehodnotilo a snížilo ji o 57 procent, tedy zhruba o 12 miliard korun.

V průběhu let byl internetový obchod CZC.cz považován za největší konkurenci Alzy, která je největším internetovým prodejcem v Česku. Na tom si postavil e-shop i svou image, kdy se prezentoval jako dvojka na trhu s elektronikou. „Jsme sice dvojka, ale elektroniku ovládáme na jedničku,“ hlásaly reklamy CZC.cz.

Polské Allegro přiznalo, že ho koupě českého Mallu vyšla příliš draho

Ekonomika
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám