Hlavní obsah

Místo dovolené do práce? Firma může zaměstnance odvolat, ale hradí náklady

Ani zaplacený zájezd nemusí zabránit tomu, aby člověku jeho zaměstnavatel v případě potřeby dovolenou nezrušil těsně před odjezdem, nebo ho z ní dokonce neodvolal. V řadě případů mu pak ale musí proplatit náklady. Oboje má přitom svá pravidla.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Článek

„Jednou schválenou dovolenou vám šéf může zrušit jen ze závažných a ojedinělých provozních důvodů, třeba pokud by se bez vás neobešla výroba. K takovému kroku se ale zaměstnavatelé odhodlávají opravdu jen, když to jinak nejde. Náklady za zrušenou dovolenou, od kterých máte doklad o zaplacení, by vám totiž museli proplatit,“ řekl Tomáš Pavlíček z portálu Prace.cz.

Zaměstnanec není v žádném případě povinen být během dovolené k zastižení
dTest

Rovněž podle spotřebitelské organizace dTest má zaměstnavatel právo zaměstnanci dovolenou zrušit. Nemůže ovšem takto postupovat zlomyslně nebo bezdůvodně, mělo by se jednat o zcela výjimečné situace. „Takovou zcela výjimečnou situací jsou například vážné a náhlé provozní okolnosti, které jsou ve svém řešení vázány na zaměstnance zrovna čerpajícího dovolenou,“ konstatoval dTest.

Ústní zrušení nestačí

Podle advokátky Lucie Kalašové z advokátní kanceláře bpv Braun Partners může zaměstnavatel změnu už určeného termínu dovolené provést jen písemně, a to minimálně čtrnáct dnů předem, pokud se nedohodne se zaměstnancem na kratší době. „Vydá-li zaměstnavatel pouze ústní pokyn ke změně čerpání dovolené a zaměstnanec ho nedodrží, neporušuje své povinnosti, které pro něj vyplývají z pracovního poměru,“ řekla.

Zaměstnavatel může rozhodnout o zrušení dovolené i během jejího čerpání. „Na druhou stranu, zaměstnanec není v žádném případě povinen být během ní k zastižení, a v praxi tak může být problematické mu informaci o zrušení dovolené doručit,“ upřesnil dTest.

Cestovné i stornopoplatky

Pokud zaměstnavatel změní dobu čerpání dovolené nebo zaměstnance z dovolené přímo odvolá, musí pak nahradit náklady, které mu kvůli tomu vznikly. Takovými náklady mohou být například cestovní náhrady na cestu zpět do bydliště nebo na pracoviště, stornovací poplatky v případě zájezdu a náklady na cestovní výlohy osob, se kterými zaměstnanec byl na dovolené. „K tomu může zaměstnanec požadovat náhradu škody za podmínek obecné odpovědnosti za škodu zaměstnavatele,“ doplnila Kalašová.

Anketa

Zrušil vám někdy zaměstnavatel dříve schválenou dovolenou?
Ne
77 %
Ano, ale šlo spíš o vzájemnou dohodu.
10,2 %
Ano a dost mě to štvalo.
12,8 %
Celkem hlasovalo 660 čtenářů.

Jestliže zaměstnavatel odvolá zaměstnance z dovolené a je předpoklad, že se dotyčný na dovolenou ještě bude vracet, musí mu zaplatit obě cesty.

Náklady musí člověk své firmě prokázat prostřednictvím dokladů o zaplacení. Nárok na náhradu má jen v případě, že měl termín naplánované či přerušené dovolené prokazatelně předem schválený, ať už písemně, nebo elektronickou cestou.

Pokud pak zaměstnavatel neuhradí prokazatelnou náhradu nákladů, je zaměstnanec oprávněn se jí domáhat soudní cestou.

V případě podezření na zneužití práva na zrušení dovolené zaměstnavatelem může zaměstnanec podat podnět na příslušný inspektorát práce.

Letošní ceny v chorvatských restauracích? Čím víc na jih, tím dráž

Cestování

Výběr článků

Načítám