Hlavní obsah

Povinné zálohování PET lahví a plechovek bude vláda řešit v létě

Povinné zálohování EPT lahví a plechovek výrazně ušetří energii, pomůže i jejich recyklaci. Vláda by novelu, která ho zavádí, měla projednat v létě, prohlásil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Foto: Robert Procházka, Právo

Odevzdávání PET lahví a plechovek testovaly některé supermarkety v pilotním režimu

Článek

Novela má zavést v Česku čtyřkorunovou zálohu na PET obaly a konzervy a zřídit jedenáct tisíc míst pro jejich sběr, vedle obchodů by se do něj měly zapojit i čerpací stanice.

„Očekávám, že vláda návrh schválí, posune ho do Poslanecké sněmovny a ta ho také schválí v této verzi nebo ve verzi, na které se dohodneme,“ řekl v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi ministr.

Jurečka: Většina platů ve státní správě by mohla od září vzrůst až o deset procent

Ekonomika

Zálohování PET lahví a plechovek, podobně jako se dnes zálohují například pivní lahve, podle něj zvýší recyklaci těchto obalů. „Při výrobě PET lahve z recyklátu se spotřebuje jen dvacet procent energie oproti situaci, kdy by se ta láhev vyráběla z nového plastu,“ řekl. U plechovek je podle něj spotřeba energie jen pět procent.

Z experimentu ministerstva životního prostředí a společnosti Adastra Lab, který sledoval 100 nápojových plastových lahví vytříděných do žlutých kontejnerů, vyplývá, že se do recyklačního zařízení v Česku dostane čtvrtina PET lahví po třech měsících od vhození do kontejneru na plasty.

Anketa

Jste pro povinné zálohování plastových lahví a plechovek?
Ano
32,5 %
Ne
67,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1103 čtenářů.

Podle exministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) by se zavedením zálohování možná zvedlo procento recyklace PET lahví, mohlo by to ale vést k tomu, že by se více pohazovaly volně ostatní plastové odpady, protože by je lidé přestali nosit do příslušných kontejnerů. Návrh podle něj finančně pomůže jen nápojářům, obce i prodejce ale poškodí.

Nová superdávka může poškodit příjemce přídavků na děti, varuje opozice

Ekonomika

Výběr článků

Načítám