Hlavní obsah

Loňský rok oceli nepřál, Třinecké železárny vydělaly minimum

Třinec

Ziskem 44 milionů korun uzavřely hospodaření roku 2023 Třinecké železárny (TŽ). Je to o 2,349 miliardy méně než předloni. Oceli loni podnik vyrobil 2415 kilotun, na tržbách za prodej výrobků a služeb získal 49,692 miliardy korun, v roce 2022 to bylo 57,602 miliardy.

Foto: Pavel Karban, Právo

Třinecké železárny (ilustrační snímek)

Článek

„Rok 2023 nebyl pro výrobce oceli přívětivý. Spotřeba oceli se celosvětově propadla a zapsala tak čtvrtou roční recesi v posledních pěti letech. Na hospodaření se významně podepsaly především strmě rostoucí ceny energií, které měly zásadní vliv na konkurenceschopnost na světových trzích. Po celý rok jsme také čelili značnému poklesu poptávky na trhu s ocelovými produkty,“ vysvětlil propad Tomáš Chrenek, předseda dozorčí rady Třineckých železáren.

Třinecké železárny loni skokově navýšily zisk

Ekonomika

Podíl Třineckých železáren na domácí produkci surové oceli se v roce 2023 zvýšil na 71 procent. Nosným produktem společnosti je válcovaný drát, kterého loni dodala na trhy 937,5 kilotuny. Firma také prodala 487 kilotun tyčové a profilové oceli a 250 kilotun kolejnic. Investice ve výši 1,4 miliardy směřovaly do automatizace, energetických úspor, zvýšení efektivity provozu a ekologických projektů, z nichž k největším patřilo odprášení sazeben vysokých pecí a rekonstrukce látkového filtru na aglomeraci.

Třinecké železárny zaměstnávají bezmála sedm tisíc lidí, spolu s dceřinými společnostmi a v navazujících firmách pak dávají práci až 30 tisícům lidí.

Soud poslal Liberty Ostrava do úpadku

Ekonomika

Výběr článků

Načítám