Hlavní obsah

Expert: Náhrada škody kvůli zavazadlům může být až 35 tisíc korun

Pražské Letiště Václava Havla má velké problémy s odbavením zavazadel, řada cestující odletěla v posledních dnech bez nich. Zároveň se zpožďuje výdej zavazadel cestujícím, kteří přiletí do Prahy. Někteří na zavazadla čekali i několik hodin. Co mají lidé dělat a na co mají nárok, radí ředitel Evropského spotřebitelského centra v České republice Ondřej Tichota.

Foto: archiv, .

Ondřej Tichota

Článek

Co má člověk dělat, pokud mu po cestě letadlem nedorazí kufr?

Na příslušné přepážce pro reklamace zavazadel (Luggage Claim) je nutné vyplnit a nechat si potvrdit takzvaný PIR Report, kde uvede, o co přišel. Následně musí tento formulář zaslat letecké společnosti, která let operovala, s žádostí o náhradu škody. Nutno podotknout, že po 21 dnech se zavazadlo považuje za ztracené a lidé mohou požadovat náhradu škody za zavazadlo a věci v něm přepravované, a to s účtenkami za jejich dřívější nákup.

Má cestující právo na nějakou kompenzaci od letecké společnosti, pokud třeba na kufr čeká čtyři hodiny?

Práva cestujících v oblasti přepravy zavazadel se řídí Montrealskou úmluvou, která stanoví maximální výši náhrady skutečně vzniklé škody do výše v přepočtu zhruba 35 000 Kč. Náhrada se případně vztahuje na věci, které si člověk musel zakoupit po dobu, kdy zavazadlo neměl k dispozici. Typicky hygienické potřeby, nějaké oblečení potřebné v místě příletu a podobně. Na dovolené může jít typicky o plavky, sandály a podobně.

Chaos na Ruzyni: Na co máte nárok při zpoždění zavazadla či letadla

Ekonomika

Nicméně toto by člověk řešil zřejmě až po delší době než několika hodinách. Jiná věc je, pokud letí na svatbu a v kufru má oblek či šaty, a pak si je musí zakoupit, aby splnil účel cesty, tak pokud prokáže, že cílem cesty byla svatba, pak by dopravce měl takový náklad proplatit.

Kolaps na pražském letišti. Výdej kufrů trvá hodiny, letadla odlétají bez zavazadel

Cestování

Pomůže pro takové příklady pojištění ztráty zavazadel?

Určitě je takové pojištění ke zvážení. Vždy by měl člověk prostudovat si jeho podmínky a také zkušenosti jiných, v minulosti takovými situacemi postižených cestujících, aby člověk zvolil produkt, který pokryje jeho možné potřeby při některé z uvedených mimořádností, tedy výrazném zpoždění nebo ztrátě zavazadla.

Kolik lidí nakládá na pražském letišti kufry? Během dne i 80, tvrdí firma

Ekonomika

Anketa

Dorazila vám někdy při cestování letadlem pozdě zavazadla?
Ano
37,1 %
Ne
62,9 %
Celkem hlasovalo 5225 čtenářů.

Výběr článků

Načítám